Hrvatska

SDP-ovci ‘šapuću’: HDZ osvojio 5 mandata, ORaH i Kujundžić jedan

Karamarko i Šuica

Završili su izbori za Europski parlament. Hrvatska bira 11 zastupnika za Europski parlament, za što se natječe 275 kandidata na 25 izbornih lista.

Prema podacima koje članovi izbornih komisija skupljaju diljem Hrvatske mandati su raspoređeni ovako: 5 mandata dobiva HDZ-ova koalicija, 4 Kukuriku koalicija predvođena SDP-om, 1 siguran mandat ima OraH, a za sada je 1 mandat uhvatio i Savez za Hrvatsku, no s obzirom na razvoj situacije SDP-ovci čak procjenjuju da bi Mirela Holy i ORaH mogli uhvatiti 2 mandata ako Lesarovi laburisti stvarno zabilježe 5 posto. piše Večernji list.

U nastavku pročitajte kronologiju događanja u stožeru Kukuriku koalicije

21.00 sati – Prema nepotpunim i neslužbenim podacima koje skupljaju članovi SDP-ovih izbornih komisija diljem Hrvatske, izborni pobjednici su desna koalicija predvođena HDZ-om koja dobiva 35 do 36 posto , Kukuriku koalicija dobiva oko 30 posto, ORaH je na iznenađujuće dobrih 12 ili 13 posto dok je Savez za Hrvatsku možda uhvatio 1 mandat jer su Laburisti podbacili i zasad su na oko 5 posto.
U mandatima to izgleda ovako: 5 mandata dobiva HDZ-ova koalicija, 4 mandata Kukuriku koalicija predvođena SDP-om, 1 siguran mandat ima ORaH, a za sada 1 je uhvatio i Savez za Hrvatsku, no s obzirom na razvoj situacije SDP-ovci čak procjenjuju da bi Mirela Holy i ORaH mogli uhvatiti 2 mandata ako Lesarovi laburisti stvarno zabilježe već spomenutih 5 posto, a i Savez za Hrvatsku još nije siguran jer je malo iznad 5 posto, što iako je iznad praga ne garantira uvijek mandat. Sudeći prema svim relevantnim prognozama i analizama za 1 mandat u EP bit će potrebno skupiti 7 do 7,5 posto glasova.

Udruga Promatrač: HDZ pobjednik

Prema podacima udruge Promatrač  HDZ je osvojio 41,89%, SDP 27,42%, ORaH 11,84%, Savez za Hrvatsku 7,75%, Laburisti 3,22% NF-HSLS 2,93% glasova.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist