Aktualno

Schneider: Registracija je najbolji način sprječavanja ulaska terorista u EU

Schneider: Registracija je najbolji način sprječavanja ulaska terorista u EU

Predsjednik grupe Europske pučke stranke u Europskom odboru regija Michael Schneider rekao je u petak u Dubrovniku kako granice unutar EU ne smiju biti prepreka ekonomskom razvoju regija, ali kako istodobno vanjske granice EU moraju biti osigurane, te kako je registracija najbolji način sprječavanja ulaska terorista na područje Europske unije.
Na konferenciji za novinare nakon vanjske konferencije Europske pučke stranke u Odboru regija, Schneider je istaknuo kako podržava otvaranje granica unutar EU, ali i prema susjedstvu. Istodobno, smatra on, granice EU moraju biti osigurane.
– Granice ne smiju biti nikakve prepreke u ekonomskom razvoju određene regije. Mi podržavamo otvaranje granica unutar EU i u susjedstvu EU. Istodobno krucijalno je osigurati granice izvan okvira EU. Ako ne osiguramo naše vanjske granice, problemi koje ne možemo riješiti sami dolaze k nama. Nitko tko nije provjeren i registriran ne smije prijeći granicu EU. A za svakoga se mora znati zašto dolazi, u kontekstu migracija, je li zaista izbjeglica ili dolazi u EU iz ekonomskih razloga. Registracija je najvažniji način sprječavanja ulaska terorista u EU – rekao je Schneider te dodao kako se mora zaštiti pojas na Mediteranu.
– Treba spriječiti ljude da dođu tako blizu hrvatskim granicama, moramo zaštiti Mediteran kako ljudi ne mogu prijeći granicu bez registracije – rekao je on.
Odgovarajući na novinarski upit Schneider je rekao kako prije isteka planova financiranja 2020. godine ne može doći do izmjena kriterija koje nedovoljno razvijene krajeve pokraj bogatijih gradova sprječavaju u povlačenju europskih sredstava.
– U sljedećem razdoblju kohezijske politike moramo pronaći bolja rješenja za te situacije koristeći bolje indikatore za specifičnosti pojedinih regija – istaknuo je.
Župan dubrovačko-neretvanski ujedno i voditelj hrvatske delegacije u Europskom odboru regija Nikola Dobroslavić rekao je kako je na današnjoj konferenciji na temu ”Uloga Strategije Europske unije za Jadransku i jonsku regiju u povećanju prosperiteta i sigurnosti u Europi”, usvojena i Dubrovčka Deklaracija.
– Deklaracija upućuje na nužnost većeg uključivanja regionalne i lokalne samouprave na provedbu Strategije, poziva na bolju prekograničnu suradnju u makroregiji, podržava konkretne projekte prometnog povezivanja kao što su jadransko-jonska autocesta na istočnoj obali, brza željeznica Ravenna – Brindisi na zapadnoj obali Jadrana i cestovne, prekomorske i avio veze istok – zapad. Zaključak je da Strategija može pomoći unaprjeđenju integracije zemalja Jugoistočne Europe u EU – rekao je Dobroslavić te napomenuo kako Deklaracija poziva i na suradnju u pogledu sigurnosti kako protiv terorizma, tako i u izazovima vezanim s migracijama i u području civilne zaštite.
Predsjednik Europskog odbora regija Markku Markkula ustvrdio je kako je se EU mora nositi s izazovima poput izbjegličke krize, no kako joj to nije glavni problem.
– Moramo se nositi s krizama poput izbjegličke krize, ali glavni problem ostaje održiv razvoj i stvaranje novih radnih mjesta. To se može postići kroz poduzetništvo i iskorištavanje jedinstvenog tržišta – rekao je on te dodao kako su krucijalne investicije u prometno povezivanje.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist