Kultura

Scenski kolaž „Druga strana povijesti“ u Kneževom dvoru

Scenski kolaž „Druga strana povijesti“ u Kneževom dvoru

Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba najavljuje repriznu izvedbu scenskog kolaža „Druga strana povijesti“, koji je nastao u suradnji s Dubrovačkim muzejima a prvi put je uspješno izveden povodom proslave Međunarodnoga dana muzeja i Europske noći muzeja u svibnju 2014.

U Glazbenom salonu Kneževa dvora, u ponedjeljak, 29.rujna u 19.30 sati, moći ćete čuti djela Wolfganga Amadeusa Mozarta i Luke Sorkočevića na instrumentu zahvaljujući kojem se Dubrovnik upisao na europsku glazbenu kartu povijesnih instrumenata.

Na dubrovačkom fortepianu bečkoga graditelja instrumenata s tipkama iz 18. stoljeća, Antona Waltera, svirat će pijanistica Ivana Jelača, koja je i autorica sinopsisa, a uz nju će nastupiti violinistica Dora Kamber. Glazbeno-scensko događanje vodit će gospar Marojica Bijelić u liku Ruđera Boškovića.

Osim vlastitih zapažanja, pričat će o kulturnom životu Beča i Dubrovnika te kako je Luka Sorgo u svojim dnevničkim zapisima pisao o bečkim društvenim događanjima, poput balova u dvorcu Schönbrunnu, te geniju Mozartu, koji je svoja besmrtna djela stvarao na gotovo identičnom Walterovom instrumentu.

Ovim će scenskim kolažem udruga SOG ispričati priču o bogatoj kulturnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini i važnosti dubrovačke sredine koja je i u glazbenom ozračju bila itekako u dosluhu s Europom. Glazbenim izvedbama na povijesnim instrumentima oživjet će se davna vremena te povezati promocija prošlosti , osvještavanjem u sadašnjosti s usmjeravanjem prema budućnosti.

Ulaz je slobodan, uz razgledanje izložbe „Luka i Antun Sorkočević –diplomati i skladatelji“ od 18 do početka izvedbe u 19.30 sati.

Reprizna izvedba ostvarena je suradnjom čak triju kulturnih organizacija; Dubrovačkih muzeja, udruge Sve ostalo je glazba te Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik a sufinanciran je od Grada Dubrovnika kao program javnih potreba u kulturi za 2014.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist