Županija

SASTANAK U MINISTARSTVU Lastovu treba bolja povezanost s Dubrovnikom

Katamarani Jadrolinija

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održan je sastanak na temu učestalosti, tipova plovila, kapacitirianosti i drugih obilježja brodskih linija na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Sastanku je nazočila pomoćnica ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadranka Fržop, pročelnik Županijskog upravnog odjela za turizam, more, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić, ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivan Franičević, predstavnici Otočnog Sabora, predstavnici Jadrolinije te predstavnici ostalih brodara koji obavljaju prijevoz na ovim linijama.

S obzirom da na području Županije postoje utvrđene linije koje su podijeljene u tri kategorije i to na trajektne, klasične i brzobrodske, a prema poboljšanom modelu od prethodne godine, zaključeno je zadržati sve navedene linije uz već poboljšanu kapacitiranost plovilima čime se osobito u ljetnim mjesecima osigurava brži protok prometa. Ovakav model zaključeno je predložiti u okvir Odluke koju bi trebala donijeti Vlada Republike Hrvatske.

Također, na prijedlog Županije, zaključeno je postojeći model linijskog prometa prema otoku Lastovu osim obveznog zadržavanja, u narednom razdoblju analizirati te predložiti model učestalijih linija te uspostavu novih optimalnih točaka za brže povezivanja otoka Lastova s Dubrovnikom izravno ili putem otoka Korčule, a što će biti tema posebnog sastanka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s Ministarstvom, Agencijom za obalni linijski promet, zainteresiranim općinama i drugima.

Naglašeno je razmatranje specifiranosti tipova plovila a na koju je osobito važno skrenuti pozornost prilikom izrade i nabave istih, kako bi udovoljili zahtjevnostima južnog Jadrana što bi rezultiralo održanjem linija svakog dana u godini u svim vremenskim uvjetima, a što se osobito odnosi na povezanost elafitskog otočja s Dubrovnikom te utvrđivanje linje Lastovo – Korčula.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist