Grad

Samo na glavnim gradskim ulicama 142 komunalna problema!

Smeće, more, zagađenje

Ukupno 142 nepravilnosti komunalne prirode uočila je prošlog tjedna predsezonska turistička patrola na širem području grada.

Kako stoji na internetskim stranicama Grada Dubrovnika, u patroli čiji je cilj bio ‘uočiti nedostatke koji narušavaju sliku uređenog Dubrovnika’ (zgodna igra riječi) bili su predstavnici Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more, gradskog TZ-a, MUP-a, Dubrovačkih vatrogasaca, gradskih komunalnih tvrtki Čistoća, Vrtlar, Libertas te tajnici gradskih kotareva.

Premda je u velikoj većini riječ tek o poslovima hortikulturnog uređenja (novi nasadi, šišanja trave i kresanja drveća) ili označavanja prometne signalizacije (i dodavanja svjetlosne), primjedbe spomenute u zapisniku koji nam je dostavljen iz Grada u jednom dijelu tiču se i ‘šlampavosti’ privatnih vlasnika, većinom naših sugrađana.

Motocikli sele iza ‘Atlasa’

Patrola je svoj komunalni đir gradom započela na Pilama, gdje je UO za promet naloženo da sve parkirane motore ispred montažnog javnog WC-a premjesti iza zgrade, pretpostavljamo da je riječ o Atlasovoj. U ulici branitelja Dubrovnika te na Domu zdravlja primarni je zahtjev hortikulturno uređenje, dok su u ulici Iva Vojnovića uočeni problemi sa zaštitnom kutijom Elektrojuga, koju treba popraviti i opiturati te poslati dopis HEP-u da se provjere sve ostale kutije na području grada, kao i starim kioskom ispred trgovine Brbora, kojeg treba hitno ukloniti.

Također, od OB Dubrovnik zatražit će se čišćenje parkirališta i košnja trave u okolišu.U ulici žrtava s Dakse uklonit će se kabel na autobusnoj stanici Rašica i dodati Libertasov red vožnje, a na dnu ulice ogradit će se jedna privatna garaža s građevnim materijalom, složiti betonski blokovi, a šut i ograda ukloniti.

Najviše zamjerki, njih čak 19, turistička je patrola imala u Uvali Lapad, većinom na hortikulturni izgled, kao i na stanje plaže. Naloženo je i da se skloni slomljena tenda kod Hotela Park, a konačno će se osposobiti i rampa kod dječjeg igrališta. Upravni odjel za turizam provjerit će koncesijska odobrenja za kioske, štandove i kućice na ulazu na plažu. Uočeno je i loše stanje klupa (potreba za popravkom i pituravanjem) pa će gradski komunalci provjeriti i sve druge klupe na području grada.

Cijeli prostor Babin kuka ‘potrebno je dodatno kultivirati’, a UO za promet postavit će znak obveznog zaustavljanja na raskrižju s ulicom Kardinala Stepinca. U toj ulici nedostaje rasvjeta prema Hotelu Neptun, a trebalo bi opiturati garaže lijevo prije raskrižja kraj Pošte Lapad. U suradnji sa Županijskom lučkom upravom očekuje se uređenje istezališta barki na Batali i Gimanu.

Tri upitnika za ‘BiH odmaralište’

S druge strane, u Gružu, točnije na Obali Stjepana Radića na trokutu kod tržnice će se ukloniti parkirani motori i onemogućit će se daljnje parkiranje. U ulici Andrije Hebranga garaže s gornje strane puta, iznad OŠ Ivana Gundulića i prema Šipčinama će se opiturati. Tzv. betonske gljive, koje su ranije bile uklonjene, vratit će se na pločnik od Solske baze do Crkve sv. Križa, jer vozila parkiranjem ‘oštećuju travnjak zelenog otoka’. Kamioni parkirani na Kantafigu izmjestit će se na Batahovinu, gdje se trebaju ukloniti barke na suhom vezu.

U Sustjepanu, Čajkovićima i Komolcu također ima puno posla, ponajviše na košnji i obnovi zelenila, ali i uklanjanju raspadnutih barki. U Novoj Mokošici opiturat će se čekaonica autobusne stanice i staviti red vožnje. Zidovi će se očistiti od grafita, uz posebnu napomenu kako se grafit Hajduka neće dirati. U Lozici će se u suradnji s Mjesnim odborom Zaton ukloniti stari kiosk, a zanimljivo je kako su u zapisniku s obilaska pod stavkom ‘BiH odmaralište’ stavljena tri upitnika. Očito ni Grad još ne zna što učiniti s tom oronulom i napuštenom zgradom.

Na mostu dr. Franja Tuđmana zabranit će se parkiranje kamiona uz cestu na suprotnoj strani zaustavnog prostora, postavit će se kemijski WC-i i koševi za smeće, a izblijedjeli plan grada će se zamijeniti. Na Nuncijati će se do izgradnje pothodnika u suradnji s Hrvatskim cestama iscrtati zebra kod dječjeg igrališta, a autobusna stanica označiti. UO za promet u zadatak je dobio ispitati što je s HEP-ovim tunelom za trafostanicu Srđ, odnosno u kojoj je fazi i kad će biti dovršen. Posebno će se urediti vidikovac na magistrali, a potrebno je pronaći i rješenje za parkiranje vozila iznad Parka Orsula. Upravo je to bio jedan od problema s kojim se tijekom prošlih godina nosio organizator tijekom održavanja glazbenog festivala.

Na Žičari dva mjesta za taksiste

Posebno je ‘zabavno’ bilo turističkoj patroli na Pločama. U ulici Petra Krešimira na Žičari će se smjestiti dva parkirna mjesta za taksiste, kako bi se spriječilo njihovo parkiranje i zaustavljanje na autobusnoj stanici. Pregledat će se svi šahtovi i podići na razinu asfalta. Od odvojka prema Zlatnom potoku do Viktorije s lijeve će se strane iscrtati parkirna mjesta koja se naplaćuju, a nisu označena.

Iznad Banja stara ograda zamijenit će se novom kovanom, po uzoru na ogradu na Ilijinoj Glavici. Iza Minčete izbrisat će se grafiti, a izvođač radova zadužen je svakodnevno odnositi smeće i građevinski otpad, posebno s ulaza na parkiralište na Buži. Upristojit će se i taksi stajalište prije Pila preko puta javnog WC-a, gdje je dana opaska taksistima da ubuduće svoj prostor drže čistim.

Na skretanju iz ulice branitelja Dubrovnika u ulicu Don Frana Bulića kod kanti za smeće podignut će se rešetka do razine asfalta, a rupe u asfaltu će se, kako stoji u zapisniku, ‘popuniti’. Uz samu ulicu, koju je potrebno osvijetliti, na zidiću s desne strane postavit će se ograda i postaviti željezna rešetka za odvodnju. Parkiralište na Gracu, među korisnicima poznatije kao ‘mjesečeva površina’, također će se hortikulturno urediti, a postavit će se i aparat za izdavanje parking karti.

Kad se sve zbroji i oduzme, onima koji su dobili u zadatak provesti sve ove zamisli predstoji velik posao. A patrola čak nije prošla ni sporednim, manjim ulicama. Tek su tamo problemi. Nema druge nego zasukati rukave, a mi ćemo u dogledno vrijeme napraviti đir gradom kako bismo vidjeli što se sve od ovoga stvarno i učinilo.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović