Sport

ŠAH Izboren ostanak u 1. B ligi

ŠAH Izboren ostanak u 1. B ligi

ŠK ‘Dubrovnik’ zadržao je prvo(b)ligaški status. Na natjecanju 1. B HŠL koje se od 7. do 16. listopada održalo u Solarisu kod Šibenika u posljednjem su meču izbjegli ispadanje u niži rang. Bili su bolji od ‘Šibenika’ s 4:2, čime su osvojili 8. mjesto i ponovili lanjski rezultat.

-Bila je to dosad nezabilježena infarktna završnica. Naime, nikome u ovom susretu nije ‘igrao’ neodlučan rezultat, nego isključivo pobjeda, jer bi u slučaju neriješenog i Šibenčani i Dubrovčani ispali, a ‘Goran” iz Bibinja bi se “izbavio” jer bi u krajnjem poretku imao bod više. U ovom presudnom susretu pobjede za naše šahiste ostvarili su Željko Bogut u srazu s Nebojšom Nikčevićem, Ivan Galić s Tončijem Matkovićem i Ivan Bender s Marijom Malenicom. Remizirali su Sebastien Feller s Emirom Dizdarevićem i Gordan Markotić s Mirom Teslom, dok je Ivo Ivanković izgubio od Branka Vlaića– ističe predsjednik ŠK Dubrovnik Bajro Sarić.

Inače, šahisti ‘Dubrovnika’ prikupili su ukupno 7 od mogućih 18 bodova, pobijedivši ‘Goran’ iz Bibinja s 3.5:2.5 i ‘Šibenik’ s 4:2, remiziravši s ‘Podravkom’ iz Koprivnice, ‘Požegom’ i ‘Vinkovcima’ 3:3 i izgubivši od splitskog ‘Mornara’ i ‘Pule’ 1.5:4.5, ‘Đakova’ 2:4 i ‘Rijeke’ 2.5:3.5.

Pojedinačno, prva ploča ‘Dubrovnika’ francuski velemajstor Sebastien Feller osvojio je 5 bodova iz 9 partija, druga IM Željko Bogut /BiH/ 3(9), treća IM Ivan Galić 3.5(5), četvrta IM Gordan Markotić 3(9), peta FM Augustin Brnas 2(8), šesta FM Ivan Bender 6(8) i prva rezerva Ivo Ivanković 1,5(6).

-S obzirom da je ovogodišnja konkurencija bila iznimno jaka, a po nositeljstvu ekipa ‘Dubrovnika’ pretposljednja i činjenicu da IM Ivan Galić na trećoj ploči nije nastupio u četiri važna susreta, ostanak se mora uzeti uspjehom – smatra Sarić.

Inače, novi članovi elitnog hrvatskog šahovskog razreda – 1. A lige su ‘Rijeka’ i ‘Podravka’ iz Koprivnice, a ligu napuštaju ‘Goran’ iz Bibinja i ‘Šibenik’. Ovogodišnji ekipni prvak Hrvatske u šahu je ‘Liburnija’ iz Rijeke u muškoj te HAŠK ‘Mladost’ iz Zagreba u ženskoj konkurenciji.

Bajro Sarić

Pročitajte još

‘Pituri’ nastupaju u završnici Kupa Hrvatske

Dulist

MINI-KOŠARKA Juniori Dubrovnika treći na Prvenstvu Dalmacije!

Dulist

Juniorke ŽVK Jug viceprvakinje Hrvatske, Lara Korać najbolja vratarka!

Dulist