Politika

Saborski zastupnik Jakša Baloević o problemima otočke djece s poteškoćama u razvoju

Saborski zastupnik Jakša Baloević o problemima otočke djece s poteškoćama u razvoju

Zastupnik Novog vala-Stranke razvoja u Hrvatskom saboru Jakša Baloević, rođeni Bračanin poznat po svom humanitarnom djelovanju, sastao se sa članovima udruge Brački pupoljci koja okuplja roditelje i djecu s poteškoćama u razvoju.

Oni su ga izvjestili o problemima malenih otočana s posebnim potrebama. Naime, iako je vodstvo udruge uglavnom zadovoljno suradnjom sa Ministarstvima u projektima i pri integraciji djece u redovne škole i vrtiće i općenito odnosom prema djeci sa poteškoćama, ukazali su na jedan vid diskriminacije u odnosu na zdrave vršnjake koji oduvijek postoji u Zakonu o otocima.

Stanovnicima naših otoka, inače upućenima na kopno bilo zbog zdravstvenih, obrazovnih ili drugih potreba odgajati djecu s poteškoćama u razvoju dvostruko je teže.

Evo samo nekih od primjera: neka otočka djeca sa poteškoćama u razvoju, kao vanjski učenici pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje ‘Slava Raškaj’, gdje stručnjaci prate njihov napredak u redovnoj školi, jednom do dva puta tjedno, ali za razliku od svojih vršnjaka na kopnu nemaju pravo na putne troškove.

Neki roditelji koji vode svoju djecu privatnim stručnjacima na kopno, zbog njihovih posebnih potreba ( pervarzivni poremećaji, celebralna paraliza) često moraju ići i automobilom, što još više povisuje troškove ovim obiteljima.

Prema Zakonu o povlasticama u unutarnjem putničkom prometu invalidne osobe imaju pravo na povlasticu u unutarnjem putničkom prometu od 75 posto od redovne cijene putne karte za četiri putovanja godišnje željeznicom ili brodom. Po Pravilniku Jadrolinije osim navedenih povlastica nemaju nikakve druge i plaćaju kartu kao i drugo, radno sposobno otočko stanovništvo. Dok recimo učenici i studenti s prebivalištem na otoku ako se školuju na kopnu imaju besplatan prijevoz svakodnevno.

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju ističu zakonsku kvotu od 4 godišnja putovanja s popustom trajektom potroše ponekad i u jednom tjednu, jer svojoj djeci žele osigurati što bolju ranu intervenciju i kvalitetno popraćeno osnovnoškolsko obrazovanje. Ako se tome pridoda i trošak putovanja autobusom iz udaljenijih mjesta na otocima, veliko je to opterećenje za ionako na svaki način opterećene otočke obitelji.

Zastupnik Baloević u pisanoj formi postavio je pitanje o njihovom statusu i mogućnostima da im se pomogne Ministarstvu pomorstva, prometa i veza ministarstvu socijalne politike i mladih. Nažalost, dobio je birokratske odgovore ali bez odgovora na suštinsko pitanje.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i veza suhoparno su citirali sve zakone i pravilnike o povlaštenoj vožnji koji se ne dotiču ove skupine a u odgovoru iz Ministarstva socijalne politike i mladih prepisali su odgovor iz ministarstva pomorstva prometa i veza uz dodatak o Odlukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o financiranju prijevoza do škole.

Ponovo ni riječi o postavljenom pitanju putovanja s otoka.

Nakon tih odgovora,bolje reći dopisa bez odgovora na postavljeno pitanje zastupnik Jakša Baloević iskoristio je izvanrednu saborsku sjednicu i nazočnost predstavnika Ministarstva socijalne politike i mladih i u replici postavio je to isto pitanje. I treći put doživio je svu birokratiziranost i socijalnu neosjetljivost vlasti i kratko mu je rečeno da je odgovor na svoje zastupničko pitanje dobio pisanim putem. Stoga se postavlja pitanje gdje je socijalna osjetljivost Vlade i koja je to politika prema otocima. Da se i dalje iseljava?

Mislimo da je vrijeme da se netko ozbiljno pozabavi ovim pitanjem. Jer ovdje se radi o posebnoj kategoriji djece koja bi na taj način i trebala biti tretirana, tj. da imaju povlastice kao i njihovi zdravi vršnjaci ili penzioneri, koji su također posebna kategorija stanovništva. Ili, možda pitanje da je riječ o manjoj skupini građana za koju Vlada nije našla mjesta u svojim Zakonima za kupovinu glasova u ovo predizborno vrijeme?

Novi val – Stranka razvoja

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist