Grad

RUSKOVIĆ DEMANTIRA FRANKOVIĆA Pristali smo na koncesiju od 30 godina uz naknadu od 10 posto

RUSKOVIĆ DEMANTIRA FRANKOVIĆA Pristali smo na koncesiju od 30 godina uz naknadu od 10 posto

Prvi čovjek Excelsa nekretnina Anto Rusković uputio je odgovor u ime ove tvrtke na izjave gradonačelnika Mata Frankovića o koncesiji za žičaru.

Podsjetimo, gradonačelnik je na konferenciji za medije prošlog tjedna istaknuo kako su Excelsa nekretninama predložili koncesiju na 30 godina uz plaćanje 15 posto prihoda od prodanih ulaznica te jednokratnu uplatu od 10 milijuna kuna za prethodno razdoblje u kojem posluju bez koncesije.

Istaknuo je i kako dogovor još nije postignut jer ‘Excelsa inzistira na koncesiji od 50 godina uz 10 posto prihoda, a Gradsko vijeće je izglasalo 10 godina uz 15 posto prihoda’.

-Ne pristanu li na dogovor, a rok je kratak, morat ćemo zaustaviti sve poslove koje imamo s njima i svim njihovim tvrtkama kćerima, jer ne posluju društveno odgovorno. Pozivam obitelj Lukšić na društveno odgovorno poslovanje – rekao je Franković.

Evo što su na to poručili iz uprave Excelsa nekretnina:
-U Excelsa nekretninama želimo ispraviti tri navoda iz ove izjave koji nisu točni. Prvi je da Excelsa nekretnine inzistiraju na koncesiji od 50 godina uz 10 posto prihoda, drugi je da Excelsa nekretnine nisu još ništa odgovorile na prijedlog Grada, a treći je da Excelsa nekretnine ne posluju društveno odgovorno.

Na više sastanaka održanih od kraja lipnja 2017. godine do danas Gradonačelnik je iznosio stav da Gradu nije prihvatljivo da koncesija traje 50 godina već najviše 30 godina. Excelsa nekretnine su pristale na takav stav Grada i predložile da u tom slučaju koncesijska naknada iznosi 10 posto prihoda Žičare, budući da nam nije moguće prihvatiti naknadu od 15 posto prihoda u situaciji kada se trajanje koncesije skraćuje s 50 godina na 30 godina. Niti bi to bilo koji drugi savjestan investitor prihvatio. Excelsa nekretnine nikad nisu predlagale da koncesija iznosi 10 posto prihoda, a traje 50 godina i uopće se u razgovorima s Gradonačelnikom takvi koncesijski uvjeti nikad nisu spomenuli tako da nam je nejasno na čemu Gradonačelnik temelji tu izjavu.

Za istaknuti je da bi koncesijska naknada od 10 posto prihoda bila dvostruko veća od koncesijske naknade za novu marinu u luci Gruž (trajanje koncesije 30 godina) i trostruko veća od koncesijske naknade za novu plažu u uvali Lapad (trajanje koncesije 20 godina) te među najvećima u Republici Hrvatskoj čak i kada se u obzir uzmu koncesije za crpljenje neobnovljivog rudnog blaga.

Excelsa nekretnine su također, u cilju uspostavljanja korektnih odnosa s Gradom i ostavljanja prošlosti iza nas, pristale i na plaćanje iznosa od 10 milijuna kuna na ime naknade za prethodni period iako takva obveza nije predviđena niti jednim propisom.

Navedene koncesijske uvjete iznijeli smo u našem pismu kojeg smo Gradonačelniku dostavili 13. rujna 2017. godine pa tako njegov prošlotjedni navod da Excelsa nekretnine nisu još ništa odgovorile na njegov prijedlog nije točan.
Treći netočni navod iz Gradonačelnikove izjave je da Excelsa nekretnine ne posluju društveno odgovorno.

Za nas društveno odgovorno poslovanje u prvom redu znači da u radu poštivati sve propise, plaćati na vrijeme sve poreze i druga javna davanja, plaćati na vrijeme zaposlene i poslovne partnere, zaposlenima osiguravati rad u sigurnom okružju itd. Ponosni smo što nitko nije u mogućnosti reći da mu Excelsa nekretnine neku obvezu nisu platile ili da su je makar platile sa zakašnjenjem, nitko uključujući i sam grad Dubrovnik.

Osim što našu društvenu odgovornost pokazujemo poslujući zakonito i u skladu s dobrim poslovnim običajima doprinosimo zajednici i kroz program donacija te pomaganja različitih društveno korisnih manifestacija. Tako smo 2014. godine dali donaciju stradalima od poplava u Slavoniji, 2015. godine kupili medicinski uređaj Općoj Bolnici Dubrovnik, 2016. godine kupili opremu za dvije pametne učionice te jedan stroj Dubrovačkim srednjim školama, a ove godine ćemo kupiti dvije pametne učionice gradskim osnovnim školama i to OŠ Marina Getaldića i OŠ Antuna Masle. Od manifestacija koje pomažemo možemo istaknuti Dubrovačke ljetne igre i Dubrovački savez sportova a ima ih još puno. Ali o donacijama i pomaganju manifestacija ne dajemo medijska priopćenja niti to uopće igdje spominjemo osim ukoliko nas se ne pita. Jer sve to činimo zato što smatramo da je tako ispravno, ne da bismo sebi priskrbljivali marketing ili kakvu drugu prednost. I upravo stoga smo Gradu obećali donaciju za navedene dvije osnovne škole pa bez obzira kako ova situacija u vezi koncesije za žičaru između nas završi.

Tako, tko za Excelsa nekretnine kaže da ne posluju društveno odgovorno taj ne govori istinu. Gradonačelnikova tvrdnja da ako Excelsa nekretnine ne prihvate njegove neodržive zahtjeve da onda ne posluju društveno odgovorno je zamjena teza, naše konzistentno inzistiranje na poslovno održivom koncesijskom dogovoru jedino je ponašanje koje je društveno odgovorno. Baš oni koji prihvaćaju neodržive uvjete poslovanja postupaju društveno neodgovorno i čine štetu cijeloj zajednici – navodi u priopćenju za medije Anto Rusković.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist