Kultura

Romano Duić predstavio bogatstvo dubrovačke arhitektonske novije povijesti

Romano Duić predstavio bogatstvo dubrovačke arhitektonske novije povijesti

Dubrovački arhitekt Romano Duić predstavio je u srijedu navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika dubrovačkoj publici ‘neke dubrovačke slike i arhitekte’ iz postrepublikanskog razdoblja, od 19. stoljeća do danas.

U predavanju bez znanstvenih pretenzija, temeljenom na već dostupnim podacima, Duić je upozorio na cijeli niz građevina čiji su autori poznati hrvatski i europski arhitekti.

-Padom Republike Dubrovnik je naglo postao osiromašeni mali grad na marginama država koje su u 19. i 20. stoljeću nastajale i nestajale na ovim prostorima. U trenutku kad Dubrovnik iz države postaje provincijski grad počinju značajnije transformacije okolnog, kontaktnog prostora povijesnog grada – istaknuo je Duić, koji je kao prvu značajnu osobu naveo inženjera Lorenza Vitelleschija, koji je ‘premjerio i popisao sve što je stigao u svom dvadesetogodišnjem službovanju’.

-On je zaslužan za projekt lazareta u Lapadu, zgradu Lučke kapetanije u Portu, knežev dvor u Cavtatu, sanaciju groblja Svetog Mihajla. Posebno je zanimljiv montažni slavoluk, koji je postavljen na zapadnom ulazu u Grad prilikom dolaska cara Franja Josipa – dodao je Duić.

Drugi dio 19. stoljeća donosi prijelaz na mirnodobske aktivnosti, premda ne pretjerano sretna za dubrovačko društvo, prije svega kroz gradnju nove gradske vijećnice te Bondino kazalište.

-Tada nastaju zgrada Bolnice, hotel Imperial kao prvi turistički objekt u Dubrovniku i Crkva službenica milosrđa na Pilama te Pravoslavna crkva u Gradu, kao rezultat burnih političkih previranja i nesretnih ustupaka, a kao posljedicu je imao razgradnju cijelog jednog povijesnog bloka – istaknuo je Duić.

Duić je nizom primjera iz dubrovačke arhitekture u svom predavanju prikazao svu raznolikost u pristupima gradnji i uređenju na području grada i njegove okolice, od privatnih kuća dubrovačkih bogatih obitelji do hotelskih zgrada u 20. stoljeću. U Dubrovniku su radili mnogi značajni arhitekti poput Kauzlarića i Gomboša, Plečnika, Dražića, Benića…

Predavanje je dio ciklusa u organizaciji Društva arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist