Grad

Roditelji prvašića zbog upisa mijenjaju adrese

Roditelji prvašića zbog upisa mijenjaju adrese

Muž i žena više ne žive na istoj adresi! Razlog tome nije rastava braka, već upis njihovog djeteta u prvi razred osnovne škole budući da dijete ne mogu upisati u školu koju žele, već u onu kojoj pripadaju po mjestu stanovanja!

Novost je to od ove školske godine pa su mnogi roditelji prisiljeni čak i na promjenu prebivališta.

Naime, mreža osnovnih škola na području Grada Dubrovnika kojom su precizno definirana upisna područja svake pojedine škole, izazvala je pravu pomutnju među roditeljima budućih prvašića. Iako je Gradsko vijeće odluku donijelo još 2011. godine, ovo je prva godina u kojoj se upisna područja i primjenjuju.

To je, naime, izazvalo ogorčenost pojedinih roditelja koji iz mnogih razloga svoje dijete ne žele upisati u školu kojoj pripadaju po mjestu stanovanja, već u neku drugu gradsku školu koja im je ili bliža radnom mjestu, ili radi u jednoj smjeni, što pojedincima više odgovara, ili pak u blizini te škole žive nono i none, kod kojih bi dijete moglo biti dok se roditelji ne vrate s posla.

Kao primjer navest ćemo Mokošicu. Imate roditelje koji rade u gradu, a u blizini primjerice Ilijine glavice, ili bilo koje druge škole na užem području grada, žive nono i none, koji bi dijete pričuvali dok roditelji ne završe s poslom. Po mreži škola, to se dijete mora upisati u Osnovnu školu Mokošica, što bi značilo da će dijete do povratka roditelja s posla u Mokošici čamiti samo. A ipak je riječ o prvašićima, dakle šestogodišnjacima i sedmogodišnjacima.

Jedan od primjera može biti i Bosanka, koja sukladno upisnim područjima pripada OŠ Marina Getaldića. Dakle, prvašići bi s Bosanke trebali, umjesto u OŠ Marina Držića, koja im je usput, doći do Pila ili Ploča, te se uputiti u školu Centar, a do tamo, ako je kiša i okisnuti. Zar nije jednostavnije i bliže da pohađaju OŠ Marina Držića? Isto se odnosi i na roditelje koji primjerice žive u Lapadu, ali dijete žele upisati u grušku školu… i obratno…

Primjeri su brojni, a razlozi roditelja, koji smatraju kako imaju pravo svoje dijete upisati u koju god žele školu, raznoliki. Pitaju se tko im to pravo uskraćuje.

‘Morat će se mijenjati’

Da je usvojena mreža osnovnih škola s upisnim područjima teško primjenjiva u praksi, rekla nam je i Olga Muratti, tajnica OŠ Marina Držića, ali i bivša predsjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, čiji je potpis na ovom dokumentu.

– Očito je da će se mreža škola morati mijenjati jer se pokazalo kako je vrlo površno napravljena. Danas sam netko tko tu odluku treba primjenjivati i uočavam nedostatke. Ustanovila sam, naime, kako o nekim stvarima nismo vodili računa, jer je Dubrovnik specifičan što će se trebati izmijeniti – rekla nam je Muratti.

Ravnateljica Osnovne škole Marina Getaldića Jadranka Dabrović naglašava kako je ovo prvi put da roditelji djecu moraju upisati u škole po mjestu stanovanja, iako je odluka donesena puno ranije. Ističe kako u njihovoj školi uvijek bude pet do šest učenika koji nisu s područja koje pripada školi, te kako se nada da će se i ovog puta roditeljima izaći u susret, budući da nije riječ o velikom broju djece.

Budući da mnogi roditelji negoduju, i ne znaju hoće li svoje dijete na kraju moći i upisati u željenu školu, iako imaju pravo uputiti zamolbu, odgovore smo potražili od Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Niko Vukić, voditelj Službe za opću upravu i društvene djelatnosti, ističe kako se upis djece u osnovnu školu provodi prema planu upisa koji donosi ured državne uprave u županiji na temelju upisnih područja. Upisno područje je, naime, sastavni dio mreže školskih ustanova, odnosno to je prostorno područje s kojeg se učenici upisuju u određenu osnovnu školu na temelju prebivališta, odnosno prijavljenog boravišta, a određuje se sukladno Državnom pedagoškom standardu.

– Ovaj Ured državne uprave je, sukladno svojoj obvezi i ovlaštenju, donio Plan upisa djece u I. razred školske godine 2015./2016. u osnovne škole na području Dubrovačko-neretvanske županije. Temeljem Plana dana je Obavijest o upisu djece u prvi razred, kojom su pozvani roditelji, odnosno staratelji da do 20. veljače podnesu zahtjeve za uvrštavanje djece dorasle za upis u I. razred osnovne škole (školski obveznici), na popis djece, školskih obveznika. Međutim, važno je naglasiti da se postupak upisa djece u I. razred osnovne škole sastoji od više faza – navodi dalje Vukić.

Hoće li se stvarati problemi roditeljima?

Naime, ističe kako se u prvoj fazi toga postupka obavlja evidentiranje djece, školskih obveznika radi izrade popisa djece, školskih obveznika za pojedinu osnovnu školu na čijem upisnom području imaju prebivalište, odnosno prijavljeno boravište. Popis djece dostavlja se potom stručnim povjerenstvima osnovnih škola za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, odnosno učenika najkasnije do 1. ožujka 2015. godine.

– Ovaj Ured državne uprave ne obavlja upis djece, školskih obveznika, već samo njihovo svrstavanje na narečeni popis temeljem kojeg će stručna povjerenstva pojedinih osnovnih škola izvršiti utvrđivanje njihove psihofizičke zrelosti, a potom i upis djece koja se pokažu psihofizički zrela. Međutim, znatan broj roditelja, odnosno staratelja se je radi upisa svoje djece raspitivao neposredno u pojedinim osnovnim školama pa i onima koje bi željeli da pohađa njihovo dijete iako nemaju prebivalište, odnosno prijavljeno boravište na njihovom upisnom području. Tom prilikom, neke osnovne škole su propustile te roditelje uputiti da zahtjev za uvrštavanje djece dorasle za upis u I. razred osnovne škole na popis djece školskih obveznika podnesu za onu osnovnu školu na čijem upisnom području imaju prebivalište, odnosno prijavljeno boravište, odnosno objasniti im faze u postupku upisa kako bi ih mogli razlikovati – naglašava Niko Vukić.

Dodaje i kako se sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi dijete može upisati u prvi razred osnovne škole kojoj ne pripada prema upisnom području u tri slučaja: ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela utvrđenih planom upisa u osnovnoj školi u koju se upisuje, ako se upisuje u škole koje izvode alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina, te ako se upisuje u škole kojima je osnivač druga pravna ili fizička osoba.

– Ako se ispune prethodno navedene pretpostavke, posebno prva, ako se dijete upiše u osnovnu školu kojoj ne pripada prema upisnom području, osnovna škola koju će dijete pohađati pisanim putem će zatražiti od osnovne škole kojoj dijete pripada prema upisnom području i koja je provela postupak, mišljenje o psihofizičkoj spremnosti djeteta za upis u prvi razred osnovne škole – zaključio je Niko Vukić.

Iz svega bi se dalo zaključiti kako roditelji ne bi trebali imati problema kod upisa svoje djece u prve razrede u škole kojima po mjestu stanovanja ne pripadaju ako bude mjesta, odnosno ako se zbog ‘vanjske’ djece ne bude morao povećavati broj razreda. No, vrijeme će pokazati hoće li se popustiti zahtjevima roditelja.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist