Hrvatska

RODITELJI OPREZ Alnaturina dječja hrana povučena s tržišta

RODITELJI OPREZ Alnaturina dječja hrana povučena s tržišta

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak da je s tržišta povučena i opozvana Alnatura dječja hrana, kaša s četiri vrste žitarica – Alnatura “4-Korn Getreidebrei”, u pakiranju od 250 grama, s rokom trajanja do 30. studenoga 2015. godine.

O povlačenju su izvijestili i iz distributera na hrvatskom tržištu, tvrtke dm-drogerie markt iz koje navode kako su u toj dječjoj kaši pronađeni tragovi tropanskog alkaloida, prenosi Index.hr.

Ministarstvo u obavijesti, objavljenoj na svojim internet stranicama, navodi da je putem HR RASFF sustava zaprimljena obavijest iz Europske komisije o nalazu tropanalkaloida u koncentraciji 12,1?g/kg – ppb (?g/kg – mikrogram po kilogramu) u Alnaturinoj kaši “4-Korn Getreidebrei” na tržištu u Njemačkoj, a proizvod iste serije izvezen je i u Hrvatsku.

Stoga je Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja provela nadzor na tržištu te naredila povlačenje i opoziv predmetnog proizvoda s tržišta, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako se objašnjava, tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka a mješavine nekih od tropanalkaloida tvore atropin.

Negativni učinci atropina uvjetovani su unesenom količinom i očituju se u poremećaju parasimpatičkog živčanog sustava kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Može doći do proširenja i paralize zjenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suhe i tople kože. Kod djece dolazi i do povišene temperature.

Na temelju inicijalne procjene rizika koju je provela Hrvatska agencija za hranu, a uzimajući u obzir navedene nuspojave, činjenicu da proizvod sadrži tropanalkaloid u koncentraciji 12,1?g/kg – ppb, te na rezultate procjene izloženosti kao i utvrđenu veliku vjerojatnost pojavnosti rizika pri konzumaciji proizvoda, navedeni proizvod nije prikladan za prehranu, navodi se u priopćenju Ministarstva.

O povlačenju cijele serije proizvoda Alnatura kaša od 4 vrste žitarica, pakiranja od 250 grama, s rokom trajanja do 30. studenoga 2015. izvijestio je i distributer, tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. Zagreb.

Razlog povlačenja je što su u proizvodu u sklopu rutinskog službenog ispitivanja pronađeni tragovi tropanskog alkaloida (tvari koja je prirodni sastojak različitih biljaka), navodi se u objavi na internet stranicama dm-a.

Iz te tvrtke mole kupce da provjere jesu li kupili Alnaturinu kašu od 4 vrste žitarica iz spomenute serije, a one koji je imaju mole da taj proizvod vrate u najbližu prodavaonicu dm-a, gdje će im biti osiguran povrat novaca.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist