Grad

RODITELJI OGORČENI Profesorica petinu učenika Umjetničke škole bacila na godinu!

RODITELJI OGORČENI Profesorica petinu učenika Umjetničke škole bacila na godinu!

Kad na kraju školske godine gotovo petina učenika jedne škole ‘padne godinu’ to se svakako može smatrati neobičnim.

Upravo takav slučaj dogodio se u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, gdje je na kraju školske godine 2013./2014. od 54 učenika godinu s nedovoljnom ocjenom završilo njih 11! Riječ je o učenicima drugog i trećeg razreda, ali i maturantima.

U razgovoru s nekoliko roditelja, koji su htjeli ostati anonimni dok ne stigne nalaz inspekcije, saznajemo kako je za 95 posto slučajeva ovogodišnjih ‘padova’ odgovorna Ana Dalmatin, profesorica hrvatskog jezika, jednog od tzv. nestručnih predmeta. Dio učenika godinu je pao ranije, a drugi dio (točnije njih šest) nakon neuspjeha na popravnom ispitu prije tjedan dana.

– Ona nastavu drži po gimnazijskom programu i vrlo je zahtjevna. Kod nje postoji samo ocjena odličan ili nedovoljan. A naša djeca uz pohađanje nastave imaju još i obveze vježbanja glazbenih instrumenata, raznih zborova i slično. Njihov dan je ispunjen obvezama. Mnogi od njih su inače uzorni učenici, neki i s nagradama na nacionalnim natjecanjima, a ovakvim odlukama izravno će se utjecati na njihov daljnji razvoj. Naša djeca su isfrustrirana! – ističu ogorčeni roditelji.

Napominju kako je ovu naviku profesorica Dalmatin imala i prošlih godina, ali nikad dosad nije toliko ‘eskaliralo’.
– Što vam govori kad padne petina đaka, ili 20 posto ukupnog broja? A u drugim školama taj postotak je minimalan! Nešto tu sigurno nije u redu – ističu roditelji.

Zato od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, kao i od nadležne agencije traže provođenje inspekcije nad postupkom popravnog ispita. Traže ponavljanje postupka, ali i izuzimanje profesorice Dalmatin iz sastava komisije. Slažu se u jednom – u postupku popravnog ispita počinjena je proceduralna greška.

– Jedino su našoj djeci datum popravnog ispita odredili tjedan dana ranije. Umjesto 18. i 19. kolovoza, popravni su zakazani za 11. i 12. kolovoza. Neka djeca nisu bila ni upoznata s takvom odlukom, gotovo da su u zadnji čas doznali. Po zakonu bi ti ispiti trebali biti u drugoj polovici kolovoza, ali su u školi donijeli odluku o ranijem održavanju, navodno zbog odlaska na maturalac – objašnjavaju nam roditelji.

Do kraja radnog vremena nismo uspjeli stupiti u kontakt s ravnateljem Umjetničke škole Luke Sorkočevića Đivom Brčićem. Roditelji su upravo s njime najviše razočarani jer nije na pravi način reagirao u ovom slučaju.

– On nam je najveće razočaranje! Strah ga je jer mu slijedi reizbor za ravnatelja, a profesorica Dalmatin je u školi već 35 godina i ima velik utjecaj – kazali su nam roditelji, koji smatraju kako je Brčić već ranije trebao reagirati na slučaj ‘masovnog bacanja učenika’.

– Mi ne tražimo da se našu djecu pusti da prođu razred, već da to bude pošten postupak – poručuju roditelji.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist