Kultura

Ritmovi tanga u Dvoru

Ritmovi tanga u Dvoru

Treći koncert Festivala „Ana u Gradu“ sinoć je donio ritmove tanga u Kneževom dvoru, a zanimljiv program uz Anu Rucner i goste upotpunio je i plesački par Tena Žepec i Goran Šimonji.

 
Gudački kvartet Rucner u sastavu Snježana i Dragan Rucner, Ivana Penić Defar, Ana Paula Knapić Franković, Ana Rucner i Peter Soave predstavili su se na sinoćnjem koncertu netipičnom tango glazbom iz opusa Tomasa Giovanni Albinonija, jednom od najpoznatijih kompozicija klasične glazbe uopće Adagio u g-molu, djelo koje je korišteno u nizu filmova, televizijskih emisija te popularnoj glazbi.
 
Peter Soave, svjetski priznati majstor bandoneona i koncetne harmonike, osvajač brojnih nagrada, glazbenik talijanskog podrijetla predstavio se sinoć u Kneževom dvoru dubrovačkoj publici po prvi puta. Od svoje šesnaeste godine Soave niže nagrade na natjecanjima svirajući bandoneon, vrstu „dugmetare“popularne u Argentini i Urugvaju koju je u 19. stoljeću u Njemačkoj izumio Heinrich Band. 
U bogatoj Soaveovoj diskografiji nalazi se i album Five Tango Sensations s kvartetom Rucner.
 
Mady Soave, gošća sinoćnjeg koncerta, kao osmogodišnja djevojčica počela je svirati francusku tradicionalnu harmoniku mussete, a s petnaest godina uči svirati klasičnu harmoniku. Zajedno sa suprugom, nizom improvizacija na južnoameričke melodije i ritmove u skladbi Fantasa Amoroso u potpunosti je dočarala latinskoamerički ugođaj dubrovačkoj publici.
 
Koncert u Kneževom dvoru pratio je i Krešimir Herceg, samoborski skladatelj čije je djelo Suita divina sinoć bilo na programu. Herceg ponajviše sklada jazz i zabavno vokalno instrumentalnu glazbu. Za potrebe radija, televizije i produkcije snimio je više od 80 naslova.
 
Knežev dvor sinoć je plovio u ritmu tanga uz djela Albinonija, Dobrina, Gardela, Hercega i za tango glazbu neizostavnog Piazzole.
 
 

Završni koncert građanima na dar
Završni koncert Festivala održat će se na Babinom kuku, u prostoru bivšeg disco cluba Divinae Follie, izvedbom  klasike, rocka i cross over skladbi gdje će Ana Rucner nastupiti uz mnoštvo gostiju. Koncertu će prisustvovati studenti glazbene akademije u Zagrebu na čelu sa gudačkim kvartetom Rucner, Mario Rucner na violi, FA Linđo, klapa Subrenum, Srebrna krila a sve pod dirigentskom palicom Thomasa Buritcha.
Završni koncert festivala je također poklon građanima i posjetiteljima Dubrovnika te će ulaz biti slobodan.

 

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist