Aktualno

RISKIRALI ŽIVOT ZA NEPOZNATOG ARGENTINCA Cavtaćani Bobo, Bruno i Denis ponos su Hrvatske!

RISKIRALI ŽIVOT ZA NEPOZNATOG ARGENTINCA Cavtaćani Bobo, Bruno i Denis ponos su Hrvatske!

Cavtaćani Boris Bobo Obradović (48), sin mu Bruno (22) i prijatelj Denis Braičević (32) tijekom godina spašavali su unesrećene na moru, a zbog akcije u srpnju 2016. godine dobitnici su nagrade Ponos Hrvatske.

Iza njih je dvadesetak akcija spašavanja na moru i sve priče imale su sretan završetak, ispričali su za portal Ponos Hrvatske, osim jedne kad su prije nekoliko godina iz mora vadili utopljenika.

Nagradu su dobili zbog akcije spašavanja iz srpnja, kada su po orkanskoj buri, riskirali svoje živote da bi spasili nepoznatog turista iz Argentine koji je umalo izgubio život.

– Bila je to prava zimska orkanska bura usred ljeta. Više turista iz Argentine jedrili su na kruzeru Darwin. Brodovi su se povukli s mora zbog oluje, a oni su ostali iza otoka Mrkan gdje je bilo mirnije. Puklo im je jedro, a njega je sajla udarila po prsima. Bio je pri svijesti, ali nije mogao komunicirati. Na poziv Lučke kapetanije krenuli smo prema njima. Od bure nismo mogli pričati ni mobitelom ni motorolom, niti smo se međusobno mogli čuti. Nosilo nas je kao na ‘luftiću’. Tek iz trećeg pokušaja smo im se uspjeli približiti. Stavili smo ga na naš gliser, a s nama su pošla i dvojica članova posade s njihovog broda. Jedva smo se vratili nazad. Vjetar i valovi dizali su nam provu. Gliser je stalno bio u zraku – ispričali su za portal Ponos Hrvatske Bobo, Bruno i Denis o velikoj opasnosti kojoj su bili izloženi tijekom akcije.

Argentinac je dobio ozljede rebara i prsnog koša, te su ga prebacili u dubrovačku bolnicu. Potpuno se oporavio. A naši Cavtaćani sve bi u slučaju potrebe ponovili.

-Mi smo stalno na moru. Znamo plivati, pa i ne razmišljamo da nam se nešto može dogoditi u tom trenutku. Proradi adrenalin pa i ne razmišljamo o posljedicama kada treba nekoga spašavati – kazao je Denis, a sva trojica ponosni su što su za svoju hrabrost dobili nagradu Ponos Hrvatske i kažu da im je to prvo priznanje za trud.

 

Fotografija: Velimir Begić/24sata

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist