Kultura

Restaurirani satni mehanizam i brojčanik sa zvonika

Restauracija satnog mehanizma sa zvonika

Restaurirani satni mehanizam iz 18. stoljeća s dubrovačkog gradskog zvonika, zajedno s pripadajućim brojčanikom „Suncem“, u Gradu poznatim pod imenom „Hobotnica“, javnosti će biti prezentirani u sklopu programa Noći muzeja u Kneževu dvoru, gdje će i ostati izloženi kao dio stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja.

Time će u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja biti zastupljeni svi dijelovi originalnog inventara gradskog zvonika, osim samog zvona, u kojeg još uvijek ‘udaraju’ replike Mara i Bara.

Restauracija satnog mehanizma, izrađenog 1781. godine od strane samoukog fratra laika Paska Baletina, zapravo je posljednja faza u restauraciji svih dijelova, osim zvona, koji su nekada bili u funkciji na gradskom zvoniku u Dubrovniku.

– Svima je poznata restauracija ‘Zelenaca’. No, mnogima je nepoznato da originalni inventar sata, koji se nalazio u gradskom zvoniku u Dubrovniku sve do njegove obnove započete početkom 20. stoljeća, čine i brojčanik „Sunce“ i satni mehanizam, koji je s gradskog zvonika demontiran 1886. godine i zamijenjen novim modernijim mehanizmom kojeg je izradila tvrtka Fratelli Sollari iz Pesarriia blizu Udina. Nakon obnove zvonika, ta ista tvrtka zamijenila je satni mehanizam novim 1928. godine – objasnila je Renata Andjus, restaurator – majstor za metal Dubrovačkih muzeja, pod čijim su mentorstvom studenti Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku realizirali projekt restauracije satnog mehanizma i brojčanika s gradskog zvonika.

– S talentiranim i marljivim studentima odlučili smo krenuti u velike projekte u kojima će oni biti naši suradnici. Ponosna sam što smo do danas iznjedrili tri takva značajna projekta. Prvi je bio restauracija brojčanika s gradskog zvonika 2010. godine. Potom smo počeli s restauracijom teško oštećenog Goldonijevog „Konjanika“ iz nekadašnjeg hotela Libertas, a danas Rixos u Dubrovniku, kojeg je nedavno Uprava hotela poklonila Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku. Studenti su napravili sve što su mogli, međutim, zbog nedostatka financijskih sredstava, restauracija još nije provedena do kraja. Naposljetku smo, evo, restaurirali satni mehanizam s gradskog zvonika koji će biti i izložen u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja – kazala je Renata Andjus.

Radovi na restauraciji satnog mehanizma, u kojima je uz restauratoricu Andjus, sudjelovala i njena mlada kolegica, a nekadašnja studentica, Vlatka Janjić, studentica Sveučilišta u Dubrovniku Ana Stolar, te doktor Branko Đukić, koji i brine o gradskoj uri, trajali su pola godine. No, pripreme za restauraciju zahtijevale su dodatnih godinu dana.

– Riječ je o vrlo zahtjevnim i mukotrpnim radovima u kojima je trebalo rastaviti cijeli mehanizam, ukloniti boju, pa hrđu i tek onda zaštiti i ponovno sklopiti mehanizam. Međutim, na kraju smo mehanizam pokrenuli i on zaista radi – ponosno je zaključila gospođa Andjus.

Satni mehanizam s gradskog zvonika je 1886. godine, nakon što je nabavljen novi, bačen u staro željezo pored mora. Velikim zalaganjem Iva plemenitog Sarache, obnovljen je na njegov trošak i predan Domorodnom muzeju u Dubrovniku, preteči današnjih Dubrovačkih muzeja. Domorodnom muzeju predani su i Zelenci nakon njihovog skidanja sa zvonika 1906. godine i izrade njihovih kopija, kao i brojčanik „Sunce“. Svi ti elementi nekada su se nalazili u niši u prizemlju palače Sponza, odakle su preneseni kada je počela njihova sustavna restauracija.

U okviru Noći muzeja će Renata Andjus, majstor – restaurator Dubrovačkih muzeja, i studentica Sveučilišta u Dubrovniku Ana Stolar održati i predavanje o tijeku restauracije toranjskog satnog mehanizma.

Izvor: Dubrovački muzeji

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist