DuList IN

RENATINA ARAPSKA AVANTURA Dubai i Abu Dhabi, megalomanija koju vrijedi doživjeti

RENATINA ARAPSKA AVANTURA Dubai i Abu Dhabi, megalomanija koju vrijedi doživjeti

Sve što možete zamisliti da postoji u jednom gradu, Dubai to ima, u najvećem, najluksuznijem i najraskošnijem obliku.

Piše/Foto: Renata Roman

Dubai nikad nije bio na vrhu liste mojih putovanja, no put me tamo odveo kako bih posjetila svoju sestru, a grad je nadmašio sva moja očekivanja. Dubai je grad za kojeg vežete sve moguće superlative – sve je naj. Koliko god sam mislila da nemam što raditi u ovom gradu jer volim putovati u gradove bogate poviješću i kulturom, Dubai me uvjerio da uistinu u svemu možeš pronaći ljepotu i uvjeriti se u nevjerojatnu ljudsku moć. Moć koja je u tridesetak godina izgradila ogroman grad usred pustinje.

Dubai me uvjerio da uistinu u svemu možeš pronaći ljepotu i uvjeriti se u nevjerojatnu ljudsku moć

Na samom početku vrijedi znati nekoliko osnovnih informacija o Dubaiju. Riječ je o najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata po broju stanovnika, gradu koji konstantno raste, gradi se, nadmašuje sam svoje granice. Službeni jezik je arapski, a valuta je dirham. Najpoželjnije vrijeme za posjetiti Dubai je od listopada do ožujka kada se temperature kreću oko 28 do 30 celzijevih stupnjeva. Mnogo ljudi misli da boravak u ovom gradu nužno znači i puno kulturoloških pravila, strogog odijevanja i sličnog, no Dubai je otvoreniji zapadnom svijetu nego ostatak UAE. Naravno, to ne znači da se može prešetavati u kupaćem kostimu kao što to u nas zna biti na ljeti po Stradunu.

Najveći toranj – Burj Khalifa
Jednom mi je prijateljica napisala: ‘Ti gdje god odeš, izgledaš kao da tamo pripadaš’. Gdje god sam na svijetu putovala, htjela sam doći do onog osjećaja koje ima domaće stanovništvo, međutim, u Dubaiju je to bilo teže postići. Dubai ti dopušta da pratiš njegov ritam, a u isto vrijeme ni sam ne znaš kako u tome uspjeti.

Mnogi će pitati što te se može dojmiti u gradu punom velikih zgrada. Za početak, impresivno je kako čovjek u trenu može zaboraviti da se nalazi zapravo usred pustinje. Nevjerojatno je što su Arapi uspjeli izgraditi kako bi imali sve najveće i najljepše na svijetu. Najveći toranj na svijetu – Burj Khalifa, upravo je proizvod te želje. Zgrada je visoka 828 metara, a stotine katova proletite nevjerojatnom brzinom. S Burj Khalife pruža se pogled na cijeli grad, a ja osobno smatram da je Dubai najljepši po noći. To se odnosi i na poznate fontane koje navečer svako pola sata izbacuju vodu u ritmu glazbe. To je svakako jedna od atrakcija koju u Dubaiju treba doživjeti, a usput, besplatno je.

828 metara visina je najvećeg tornja na svijetu – Burj Khalife

Ljubitelji dobre hrane ovdje će zasigurno doći na svoje jer grad nudi svaku moguću kuhinju ovog svijeta. U Dubaiju vas uistinu čekaju vrhunski restorani, a u blizi spomenutih fontana, ja sam imala priliku uživati u izvrsnoj libanonskoj i turskoj hrani. Taxi je razumnih cijena što je jako važno budući je grad golem i koliko god volim pješačiti kad sam na putovanjima, ovdje je to pak nemoguće. Ljubitelji shoppinga ovdje također dolaze na svoje. Shopping centri su ogromni, jednostavno ne postoji butiga koju ste zamislili, a da je nećete pronaći. U Dubai Mallu naći ćete i akvarij s najvećom staklenom stijenom na svijetu i klizalište, dok u drugom centru – Mall of Emirates postoji skijalište. Na prvu sam pomislila da je to neki mali prostor, eto, bacili malo snijega, a onda sam pogledavši prema gore, shvatila da je to pravo pravcato skijalište sa strazama dugim do 400 metara, pa tako u sred ljeta i 30 stupnjeva, možete poći na skijanje u shopping centar.

Pustinjska avantura
Jedna od najljepših stvari koje možete napraviti dok ste ovdje, jest odlazak na safari u pustinju. Vožnje terencima po pješčanim dinama uz zalazak sunca, uistinu su neprocjenjive. Dobro, vozači se nekad zanesu, pa jurcaju da vam se zavrti u glavi, ali ovaj safari je jedna od moja top 3 izleta na ovom putu. Također, jahanje deva (moram priznati da ne mirišu baš krasno), trbušni plesovi i večera u arapskom stilu, nešto su što će na trenutak baciti u zaborav blještavilo velikog grada. Izlet u pustinju uistinu jedna je od stvari koja me se najviše dojmila. Promatranje pustinje podsjetio me na Malog princa i riječi kako u pustinji ništa ne vidiš, ne čuješ, ali ipak nešto svjetluca u tišini. I baš tako i jest… No, na kraju dana, vraćamo se u Dubai. Simbol Dubaija je poznati hotel Burj Al Arab u čiju se blizinu brojni turisti odlaze slikavati, a ono što ćete još također zasigurno napraviti za vrijeme odmora u Dubaiju jest otići na plažu, jer, tko se to još ne želi kupati dok doma puše južina? Dok ležite na plaži ili pušite shishu u lounge baru, imat ćete priliku vidjeti vlasnike deva kako šetaju plažom sa svojim ljubimicama. Jedna od meni najljepših plaža je JBR u Marini. Osim što je ogromna, ima pogled na jednu novu atrakciju koja je upravo u izgradnji. Nisam sigurna kako će se točno zvati, ali jedno znam – izuzetno podsjeća na London Eye. Jesam li već rekla da Dubai mora imati sve veće i ljepše od drugih gradova?

Impresivno je kako čovjek u trenu može zaboraviti da se nalazi zapravo usred pustinje

Dubai je pun predivnih restorana, lounge barova, dobrih mjesta za izlaske, a ona se uglavnom nalaze u hotelima, budući je jedino tamo dozvoljeno točiti alkohol. Genijalna je stvar što u Dubaiju postoji puno pogodnosti za dame, pa tako recimo ponedjeljkom možete otići u preslatki lounge bar koji tim danom ima ‘ladies night’ – besplatna pića za žene. Pa zar nismo zaslužile?

Ako se odlučite jedan dan zabaviti, možete posjetiti Atlantis, uživati u vodenom parku, plivati s dupinima, tuljanima ili pak morskim psima, promatrati morske meduze u ogromnom akvariju. Zanimljivo je da se sam hotel Atlantis sa zabavnim parkom nalazi na umjetno stvorenom otoku u obliku palme, koji je sam po sebi jedna od najvećih atrakcija samog Dubaija.

Druženje s Van Goghom
Dok ste u Dubaiju svakako vrijedi i otići na izlet u Abu Dhabi. Za manje od dva sata vožnje, doći ćete u glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata. Moj cilj bio je posjetiti novootvoreni muzej Louvre. Da, Louvre na pijesku Abu Dhabija, prvi Louvre izvan Francuske. Arhitektonski impresivnoj zgradi i muzeju, Abu Dhabi je ime Louvre Francuskoj platio čak 525 milijuna dolara (samo za korištenje imena Louvre u sljedećih 30 godina!). Ovo je jedna od građevina koja jednako oduševljava unutrašnjošću i vanjštinom. Sam vrh muzeja čini kupola kroz koju prolazi svjetlost. Igra svjetlosti osobito oduševljava kad se nalazite točno ispod kupole, a ispred vas – more. Imala sam priliku vidjeti djela Gauguina, Moneta, Picassa, Van Gogha i brojnih drugih umjetnika. Posjet Louvreu u Abu Dhabiju je nešto što bih svima preporučila, jednako kao i posjet prekrasnoj džamiji – džamiji šeika Zayeda ili Velikoj džamiji. Teško je reći je li ljepši doživljaj danju ili noću. Ja sam je posjetila navečer i za mene je to bilo jedno od najljepših iskustava u UAE. U potpunosti izgrađena od bijelog mramora, savršeno čista, bogata prekrasnim stupovima i lusterima, jednostavno ostavlja bez daha. Na trenutke se čini kao da su me ove dvije građevine impresionirale više nego Dubai, pa… ne znam. Moram priznati da sam nakon jednog dana u Abu Dhabiju uistinu bila oduševljena. Moja preporuka je – ne zaobilazite Abu Dhabi.

No, vratimo se u Dubai u kojem je nedavno izgrađen ogroman okvir koji, kad mu prilazite izbliza, zaista izgleda čudno i nejasno. No, on se zapravo nalazi točno na prijelazu između novog i starog Dubaija i ukoliko pređete u taj ‘stari’ dio, shvatit ćete da nije baš cijeli grad tako blještav i sjajan. U tom dijelu grada žive ponajviše radnici, nerijetko Filipinci i Indijci. Vozeći se najpoznatijom cestom u Dubaiju – cestom Sheikha Zayeda, naći ćete se okruženi skupocjenim automobilima, ali jednako tako, proći će i koji trošni stari autobus u kojem se voze umorni radnici. I to je Dubai.

Kome bih savjetovala otputovati u Dubai i posjetiti Abu Dhabi? Onima koji žele pobjeći od lošeg vremena dok je zima u gradu, onima koji se čak žele razmaziti, onima koji žele doživjeti nešto sasvim drukčije od naše svakodnevnice i svakako, onima kojima treba dobar odmor i kojima nije žao potrošiti novce. Zašto? Za mene je ovo bilo jedinstveno iskustvo, susret s novom kulturom i novim svijetom, pa čak i susret s megalomanijom – ali onom koju treba doživjeti.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović