Vaše vijesti

Reciklirajmo svi – tako čuvamo Majku Zemlju!

Eko Centar Zeleno Sunce

‘Reciklirajmo svi – tako čuvamo Majku Zemlju!’ je naš najnoviji eko- projekt s djecom i mladima Mokošice kojeg smo započeli ove godine uz potporu Grada i Dubrovačko-neretvanske županije.

Djeca i mladi, posebno naši ekoaktivisti Eko Omblići i Zeleno Sunce Mokošice su odlično prihvatili recikliranje, s obzirom da o tome opušteno i kroz druženje uče u našem Eko centru u Mokošici, a često i recikliraju i obilaze ‘zelene otoke’ po Mokošici i Rijeci dubrovačkoj. Isto tako o odvajanju otpada ili recikliranju uče kod kuće, preko medija, zatim u dječjim vrtićima i školama.
Kao što znamo, u Hrvatskoj je od 1. srpnja 2014. uvedeno, na našu radost, obvezno odvojeno razvrstavanje otpada. Tako se u žuti spremnik odlaže plastika, u plavi papir, u zeleni staklo, a u svijetlosmeđi tekstil. Baterije se odlažu u posebne kutije po raznim trgovačkim centrima, dok se za elektronički otpad (stari televizori, kompjutori i ostali EE ) treba nazvati besplatni broj 0800/444110.

Veliki problem ovdje kod nas u Mokošici je što se ‘zelenim otocima’ često ne ne može prići i reciklirati od svega i svačega što neki naši sugrađani nabacaju ispred: od krupnog otpada, šuta, stakla, starih kućanskih aparata, pa sve do starog namještaja. Pored toga nemamo reciklažna dvorišta koliko bi ih po broju stanovnika trebali imati.
Stoga smo već nekoliko puta reagirali pismeno gradskoj Čistoći kako se ‘zeleni otoci’ u Mokošici i općenito trebaju najhitnije izdvojiti, podignuti, ograditi s vidljivom eko porukom, te češće prazniti (ne samo jednom tjedno) posebno spremnike za papir.
O potrebi recikliranja, odnosno odvajanja otpada govorili smo na našem eko satu u Eko školi Ivan Gundulić u Gružu 14. studenog, na Dan svjesnosti odvajanja otpada… A isto tako u dječjoj emisiji ‘Šareni svijet’ Radio Dubrovnika.

Jadranka Šimunović/Eko centar Zeleno Sunce

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist