Aktualno

REAKCIJE NA NOVI INDEKS RAZVIJENOSTI ‘Bogati na papiru, siromašni u stvarnosti’

REAKCIJE NA NOVI INDEKS RAZVIJENOSTI 'Bogati na papiru, siromašni u stvarnosti'

Zadovoljni smo što je Dubrovačko-neretvanska županija po novom indeksu razvijenosti smještena među najrazvijenije jedinice regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj. To potvrđuje dobar rad i pravilni razvoj te pokazuje da je najjužnija hrvatska županija dosegnula određeni status. Međutim, to je otežavajuća okolnost pri korištenju europskih fondova – komentirao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić najvišu poziciju Dubrovačko-neretvanske županije po novom indeksu razvijenosti RH.

– Indeksacija je rađena po europskim pravilima, ali nije vodila računa o svim ključnim elementima kao što su udaljenost ili depopulacija. Naša županija je dosad po ‘povlačenju’ sredstava bila ponajbolja u Hrvatskoj, a vjerujem da ćemo to ostati i ubuduće – istaknuo je Dobroslavić, dodavši kako će neke općine u županiji imati problem s novim indeksom razvijenosti.

– Jedinice lokalne samouprave u dolini Neretve su prošle nešto bolje, jer su svrstane u niže kategorije koje lakše mogu koristiti EU fondove. Ostatak županije nije dobro prošao. Posebno očekujemo da se kroz novi Zakon o otocima u novoj indeksaciji posebno za otoke ispravi nepravda nanesena otocima. Mljet i Lastovo ne možemo svrstati u razvijenije – zaključio je Dobroslavić.

A kako su konavoski načelnik Božo Lasić te načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli komentirali novi indeks razvijenosti, pročitajte u novom broju DuLista.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist