Aktualno

REAKCIJE NA IZJAVE PAPE O NAPLATI USLUGA Vrijedi li misa ako je ne platite?

REAKCIJE NA IZJAVE PAPE O NAPLATI USLUGA Vrijedi li misa ako je ne platite?

Papa Franjo oštro je osudio svećenike koji svoje župe pretvaraju u biznis naplatom usluga kao što su mise, blagoslovi, krštenja… nazvavši to skandalom kojega je teško oprostiti.

Njegove izjave izazvale su brojne reakcije, jedni ih tumače na ovaj, drugi na onaj način. No, poznato je kako Crkva pa i u Hrvatskoj ima cjenike usluga, ili taksovnike. Isto tako poznato je kako vjernici smatraju da moraju svećeniku platiti blagoslov, mise, krštenja pa to redovno i rade bez da ih itko novac traži.

I sad su mnogi zbunjeni. Što to zapravo Crkva naplaćuje? Gotovo svi svećenici s kojima smo razgovarali ističu kako se sakramenti kao takvi ne naplaćuju. Isto se odnosi i na svete mise jer ‘misu nitko ne može platiti’. No, postoje takse pa se one za svete mise zovu stipendiji za misu recitiranu, pjevanu….

Kako ističu iz Dubrovačke biskupije, i kod nas postoje taksovnici kao što postoje i u svim drugim biskupijama na svijetu, uključujući i Rimsku, a trenutno je na snazi taksovnik biskupija Splitske metropolije (kojoj pripada i Dubrovačka biskupija).

– Naš taksovnik ima klauzulu prema kojoj su siromašni oslobođeni svih taksi. Taksa, dakle, nije i ne može biti razlog da se nekome zbog neimaštine uskrate sakramenti – istaknuto je u odgovoru na upit DuLista iz Dubrovačke biskupije.

– Mišljenja smo da su interpretacije onoga što je Papa rekao poprilično proizvoljne i izvađene iz konteksta. Pročita li se cjelovita Papina propovijed jasno se može uočiti da Papa ne misli na redovite situacije s taksama, već govori o zlouporabama i dojmu koji loš način u postupanju s taksama i novcem može ostaviti kod vjernika. Loše je i sablazan je ako se kod vjernika stvori dojam da svećenik svoju službu obavlja isključivo zbog novca ili, ne daj Bože, nekome uskrati nešto zato što nema novca ili za novac ponudi nešto više kao u primjeru koji je Papa spomenuo u svojoj propovijedi. Kad bi Papa mislio na redovito postupanje i želio da se ukinu sve takse, onda bi poduzeo druge mjere da se to u Crkvi primjeni. Ako se to dogodi, naravno da ćemo se tome i mi prilagoditi – zaključuju iz Dubrovačke biskupije.

Zanimalo nas je i kako Papine izjave komentiraju pojedini župnici naše Biskupije.

U tiskanom izdanju DuLista stoga potražite što su nam na ovu temu rekli župnici Bernardo Pleše (Mlini), Željko Kovačević (Lapad), Ivica Pervan (Boninovo) i Mato Karamatić (Cavtat).

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist