Politika

REAKCIJE NA DOLAZAK VUČIĆA ‘Ovoga poziva trebate se sramiti!’

REAKCIJE NA DOLAZAK VUČIĆA 'Ovoga poziva trebate se sramiti!'

Predsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić dolazi u Hrvatsku – vijest je to koja je jučer odjeknula kako Hrvatskom, tako i na lokalnoj razini. Stoga ne čudi kako su se uzburkale mnoge strasti, s obzirom kako su velike tenzije i verbalni okršaji između Hrvatske i Srbije ovih dana intenzivirani.

Priopćenje povodom dolaska Aleksandra Vučića u Dubrovnik uputila je već jučer Hrvatska stranka prava Dubrovačko-neretvanske županije, oštro prosvjedujući. Prenosimo pripćenje u cijelosti:

Podsjećamo Aleksandra Vučića da je Grad Dubrovnik razaran od strane JNA i Srpskih te Crnogorskih paravojnih postrojbi te da su se Crnogorske vlasti  ispričale a Srpske zvanične vlasti do danas to nisu učinile te zahtjevamo da najprvo uputi isprike Dubrovniku i Hrvatskoj , nakon toga obiđe muzej Domovinskog rata na Srđu gdje će kroz fotografije uvidjeti djelo svojih paravojnih formacija te nakon toga se može razgovarati o visini ratne odštete.
Nakon toga zahtjevamo da Republika Srbija suspendira zakon  temeljem kojeg uhićuje Hrvatske branitelje ukoliko se zateknu na prostoru Republike Srbije.

Na kraju, poručujemo Predsjednici Republike gđi Grabar Kitarović da nije primjereno ljubiti se sa onima koji su vršili agresiju na državu  kojoj je na čelu, nije ni korektno prema žrtvama te agresije!

Podsjećamo gospođu Predsjednicu da smo zamjetili poljubce u Dalju kad se izbjeglo pokloniti žrtvama Hrvatskih policajaca ali Dubrovnik to neće dopustiti.

Ispred Hrvatske stranke prava DNŽ, Kandidat za Sabor RH g. Ivica Cumeljan

Osim HSP DNŽ, otvorenim pismom javnosti obratio se i Petar Mišo Mihočević, kao dragovoljac i veteran Domovinskog rata, na svom Facebook profilu.

Gospodine Oreškoviću,
s potpunom nevjericom saznajemo iz medija da ste na Croatian Summit u Dubrovniku pozvali i vašeg gosta iz Srbije kojemu ime ne želimo niti spomenuti.

Ne možemo vjerovati da ste u ovaj Grad koji je tako nastradao u srpsko-crnogorskoj agresiji pozvali osobu o čijem četništvu i antihrvatsvu ne postoje samo stotine nedavnih izjava, nego i video zapisi iz vremena rata, među kojima je i dokument o njegovom osobnom paljbenom ‘dejstvu’ po nevinim stanovnicima Sarajeva.

Trebali ste barem nešto saznati o Domovinskom ratu prije nego ste nas počastili funkcijom hrvatskog premijera. I nemojte nam slučajno pontificirati o budućnosti i potrebi dobrosusjedskih odnosa preko osobe koja ne odustaje od velikosrpskih projekata, Kakve vi prijatelje imate koji i vas, mada građanina dalekog kontinenta, javno kvalificiraju kao ustaškog fašistu, tj. onako kako vide sve nas Hrvate? U Hrvatskoj, srpskoj zemlji, k tome.
Pozivam vas da se sramite, gospodine Oreškoviću!

U Dubrovnik godinama nakon rata dolaze turisti iz Srbije, nitko ih ne bije, kupaju se u imaginarnom Srpskom moru i uživaju u ovom hrvatskom ponosu, vjerojatno s nostalgijom jer nas bombama i pljačkom nisu uspjeli protjerati. Doduše, možda netko kome su ubili oca ili opljačkali kuću, ostavi na automobilu neku ‘neukusnu’ poruku, ali oni su ugroženi i bez toga. Da su onda uspjeli, da nas nije bilo, sada bi taj vaš beogradski prijatelj pozivao vas na Serbia Summit u vekovnom srpskom Dubrovniku.

Uopće nije važno hoće li vaš prijatelj pokušati stvarno doći. Važan je vaš poziv kojega se trebate stiditi, pa gdje god i na kakvom god godišnjem odmoru bili.
Ovom pismu pridružuju se moji kolege i suborci Udruge branitelja Dubrovnika, i, siguran sam, bezbrojni građani ne samo Dubrovnika nego i cijele ponosne Hrvatske.
Idete li na izbore, gospodine Oreškoviću?

Petar Mišo Mihočević
Dragovoljac, veteran Domovinskog rata
Dubrovnik

Inače, prema diplomatskim izvorima, Vučić je jučer prihvatio poziv za sudjelovanje na sad već tradicionalnom Dubrovnik forumu koji se održava u četvrtak i petak.
Kako se doznaje, Vučić dolazi na poziv premijera RH Tihomira Oreškovića s kojim će se i sastati. Uz Vučića, poziv za sudjelovanje na forumu bio je upućen i srbijanskom ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću, no nema potvrde da će i on stići u Hrvatsku, piše Vecernji.hr.
Njegov dolazak znači će vjerojatno i pojačano policijsko osiguranje, a vrlo vjerojatno i velike poremećaje u prometu, pa se bolje pripremiti, ako nikako drugačije, makar znanjem.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist