Grad

REAKCIJA RAZVOJ GOLFA ‘Infrastrukturu na Srđu platit će investitor kroz komunalne doprinose’

REAKCIJA RAZVOJ GOLFA 'Infrastrukturu na Srđu platit će investitor kroz komunalne doprinose'

Investitor u projekt golfa na Srđu, tvrtka Razvoj Golf, reagirala je na današnje izjave članova Inicijative Srđ je naš. Reagiranje prenosimo u cijelosti.

‘Slijedom paušalnih izjava i kampanje koja se vodi protiv projekta Golf Park Dubrovnik od strane pojedinih političkih stranaka, dužni smo odgovoriti na iznošenje netočnih i neargumentiranih navoda u vezi izgradnje infrastrukture na Srđu.

Nije točno da će građani Grada Dubrovnika na bilo koji način platiti izgradnju infrastrukture za potrebe projekta Golf Park Dubrovnik.

Naime, donošenjem Urbanističkog plana uređenja i daljnjom projektnom dokumentacijom definirane su pojedine funkcionalne cjeline projekta poput golf igrališta, vila, sportskih sadržaja, hotela, javne površine unutar obuhvata projekta kao i javna infrastruktura, odnosno javne prometnice.

U odnosu na tzv. komercijalne sadržaje projekta, nije sporno da je njihov investitor privatni nositelj projekta, koji će prilikom ishođenja dozvola na gradnju platiti komunalni doprinos Gradu Dubrovniku, a koji se procjenjuje na iznos od oko 210 milijuna kuna što predstavlja jedan od najviših iznosa komunalnog doprinosa koji bi bilo koji privatni investitor trebao uplatiti u Republici Hrvatskoj.

Sukladno zakonskim odredbama, izgradnja javne infrastrukture financira se iz sredstava komunalnog doprinosa i ostalih prihoda jedinica lokalne samouprave, pri čemu formalni investitor projekata javne infrastrukture kao npr. javnih prometnica može biti samo jedinica lokalne jedinice, tj. u ovom slučaju Grad Dubrovnik.

U ovom slučaju, s obzirom da uplata komunalnog doprinosa dospijeva tek po ishođenju građevinskih dozvola, investitor je Gradu Dubrovniku predložio model po kojem bi investitor predujmio sredstva koja su potrebna za izgradnju javne infrastrukture, odnosno navedenu infrastrukturu bi samostalno izgradio i predao u vlasništvo Gradu Dubrovniku, dok bi se navedeni iznos prebio sa komunalnim doprinosom kada isti bude dospio.

Također, s obzirom da je iznos komunalnog doprinosa koji će investitor uplatiti, veći od iznosa koji je predviđen kao trošak izgradnje javne infrastrukture na Srđu, koja nije namijenjena samo za potrebe projekta Golf Park Dubrovnik, već i za stanovnike naselja Bosanka, kao i mnogobrojne posjetitelje i turiste, nije jasno na koji način određeni neinformirani političari smatraju da će građani platiti infrastrukturu na Srđu.

Zaključno sa žaljenjem moramo konstatirati kako se kampanja protiv projekta vodi bez uvida u činjenice koje je investitor pravovremeno predočio Gradu kao i prijedlog sporazuma, kojim bi se na transparentan način omogućila izgradnja infrastrukture za potrebe projekta, iz sredstava investitora.

Razvoj golf d.o.o.’

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist