Aktualno

Razvoj golfu ostaje Imperial, Muzej Domovinskog rata izuzet od koncesije

Razvoj golfu ostaje Imperial, Muzej Domovinskog rata izuzet od koncesije

Dubrovačko Gradsko vijeće na tematskoj sjednici u ponedjeljak donijelo je zaključak kojim je tvrtka Razvoj golf ostala koncesionar tvrđave Imperial na Srđu, ali je u pet zaključaka obvezalo koncesionara da u središnjem dijelu tvrđave zadrži stalni postav Muzeja Domovinskog rata.

Naime, Grad Dubrovnik i tvrtka Razvoj golf potpisali su 2009. godine Ugovor o koncesiji po kojem se tvrtka Razvoj golf obvezuje obnoviti tvrđavu, kao i prostore koje trenutno koristi Muzej Domovinskog rata, u središnjem dijelu tvrđave.
Početni prijedlog koji je iznio predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković nosio je pet osnovnih točaka kojima Gradsko vijeće utvrđuje da koncesionar nije podnio zahtjev za promjenom lokacije Muzeja Domovinskog rata kako je prikazano u nedavno predstavljenom idejnom rješenju, utvrđuje da lokacija Muzeja ostaje nepromijenjena,a ističe i kako Gradsko vijeće nije suglasno s izmještanjem Muzeja iz centralnog dijela tvrđave sukladno ugovoru o koncesiji iz 2009. godine, a naznačava se kako će se o tome obavijestiti nadležno Ministarstvo i zatražiti obustavu izdavanja lokacijske dozvole do izdavanja suglasnosti Gradskog vijeća, kao i zatražiti od tvrtke Razvoj golf da obustavi zahtjev za lokacijskom dozvolom.

Gradsko vijeće se u četvrtoj točki obvezuje dostaviti ugovor o koncesiji nadležnom Ministarstvu, a zadužili su i gradske službe sklopiti novi ugovor o korištenju prostora bez naknade za stalni postav Muzeja Domovinskog rata na rok od 20 godina između Grada Dubrovnika i Dubrovačkih muzeja.

Na traženje liste Srđ je Grad (SJG), na tematskoj sjednici usvojen je i šesti zaključak, kojim se po tumačenju Gradskog vijeća prostor od 311 metara četvornih izuzima od koncesije nad tvrđavom koju ima tvrtka Razvoj golf.
Vijećnik Maro Kristić (SJG) istaknuo je kako će u slučaju da se to ne definira doći do pravne dileme prilikom produljivanja ugovora s Dubrovačkim muzejima.

”Pravna dilema u ovom slučaju je tko je podnositelj zahtjeva za lokacijsku dozvolu za taj sporni prostor, a mi smatramo kako to ne može biti Razvoj golf u slučaju da nije ovlaštenik koncesije za tih 311 metara četvornih”, rekao je Kristić.

Prijedlog Srđevaca je u konačnici prihvaćen i Gradsko vijeće je zaključkom prostor u središnjem dijelu prizemlja tvrđave definiralo kao izuzet od koncesije na tvrđavu koju ima Razvoj golf, koji i dalje ima obvezu obnavljanja prostora za potrebe te stalne postave Dubrovačkih muzeja.

Inače, ova sjednica sazvana je u prošlu subotu, nakon što s 18 suzdržanih glasova nije usvojen prijedlog liste Srđ je Grad, koji su tražili raskid ugovora o koncesiji koji Grad Dubrovnik ima s Razvoj golfom, a koji se po njima dogodio automatizmom kada je na snagu stupio urbanistički plan uređenja naselja Bosanka kojim je omogućen projekt golfa na Srđu.

Vijećnik liste Srđ je Grad Ivan Viđen rekao je u subotu obrazlažući taj prijedlog kako se ugovor zapravo raskinuo automatizmom, te kako je riječ samo o formalnosti koju mora utvrditi Gradsko vijeće.

”Ugovor o koncesiji potpisan je 2009. godine i tvrđava Imperial dana je u koncesiju za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti. Važno je napomenuti kako u tom trenutku nije još bio donesen ”Urbanistički plan uređenja športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka-jug” i Grad i koncesionar su u ugovor stavili članak u kojem stoji da u slučaju ako se u budućem urbanističkom planu uređenja ne definira hotelsko-ugostiteljska djelatnost za tvrđavu, da se ugovor sam po sebi raskida bez ikakvih obveza za ijednu stranu”, rekao je u subotu Viđen te dodao kako je davatelj koncesije, odnosno Grad Dubrovnik u tom slučaju dužan raspisati novi natječaj za davanje tvrđave u koncesiju.

”U UPU Bosanka sjever-jug niti jednom rječju koja se odnosi na tvrđavu Imperial ne stoji turistička i ugostiteljska djelatnost za tvrđavu već ”pretežito kulturna”. To znači da se ugovor raskida i mi smatramo da to mora konstatirati i Gradsko vijeće Grada Dubrovnika”, rekao je Viđen na sjednici u subotu.

Na tematskoj sjednici u ponedjeljak oformljeno je i Povjerenstvo za početak žurnih razgovora na ovu temu u sastavu gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić (HNS), predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ), Ivan Viđen (SJG), Mladen Gojun ispred SDP-a te Pero Vićan ispred Dubrovačkog demokratskog sabora.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist