DuList IN

RAZGOVOR USUSRET KONCERTU Divanhana: Dignut ćemo publiku na noge!

RAZGOVOR USUSRET KONCERTU Divanhana: Dignut ćemo publiku na noge!

Sarajevski world music bend Divanhana 3. travnja 2015. nastupa u Dubrovniku, u klubu Lazareti! Ovi mladi, nasmijani glazbenici, rado su odgovorili na pokoje pitanje za DuList prije samog koncerta, kako bi našu publiku bolje upoznali sa njihovom izvrsnom glazbom.

– Prvi put sviramo u Dubrovniku! Ako je suditi po prije svega reakcijama koje dobivamo putem društvenih mreža, te reakcijama koje smo imali prošlog studenog u Zagrebu i slično, očekujemo super atmosferu, a mislimo da u Hrvatskoj ima mnoštvo zainteresiranih ljudi za našu glazbu. Zaista se nadamo fantastičnom koncertu! – za početak poručuju iz benda.

I neki vaši ‘kolege’, poput Amire Medunjanin ili Boža Vreća, također su omiljeni u ovim krajevima, stoga bi koncert zaista mogao biti zanimljiv.

Recimo samo da ćemo podići publiku na noge!

Kako teče vaš rad, imate li nešto novo u pripremi?

Bili smo u veljači u Njemačkoj, snimili album. Drugi po redu! Nadamo se u nekoliko idućih mjeseci finalizirati postprodukciju i ostalo. U svibnju se nadamo izdati ga. a i inače jako puno radimo, koncerata, proba između i slično. Ne stojimo na jednom mjestu!

Koristite jako puno tradicionalnih instrumenata.
U narodu se kaže kako su to tradicionalni instrumenti, a zapravo su sve to instrumenti koji su stigli u BiH i na ovo područje općenito dolaskom Turaka, Austrougarske vladavine i slično. Zadržali su se u narodu i sad se nazivaju ‘tradicionalnima’. No, definitivno se bavimo tradicijom, izučavanjem, interpretacijom, na sebi svojstven način.

Koliko ste upoznati s tradicionalnom glazbom naših krajeva? Biste li zasvirali nešto naše? 
Imali smo ideju, nakon posjete Etnomuzikološkom institutu u Zagrebu, krenuti i s njom. Međutim, nama je dalmatinska glazba, uopćeno rečeno, poprilično strana. Iako za nas tu ima izuzetno dragih melodija. No velika je razlika od našeg melosa, a i mi se generalno upuštamo u obrade pjesama, ciljano. Ali kad dođe pravi trenutak, posvetit ćemo se i vašoj glazbi! Temeljito istražujemo melos cijelog Balkana, a dosad smo imali priliku obraditi pjesme Kosova, makedonije i Srbije, te naravno naše iz BiH, hrvatsku glazbu još nismo obradili, što ne znači da nećemo! Ima vremena!

O DIVANHANI:
Ovaj popularni world music band izvodi prvenstveno sevdah, ali u urbanim i originalnim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazza, popa i klasične glazbe 20. stoljeća. Upečatljiv zvuk i glazbeni izričaj Divanhane fanovi često opisuju i kao jazz-sevdah, a bend je u posljednjih nekoliko godina održao preko stotinu koncerata i koncertnih turneja u 15 država svijeta. Aktualni hit album Divanhane Bilješke iz Šestice s kojim će s epredstaviti publici u Dubrovniku 3. travnja drugi je studijski album Divanhane. Na albumu se nalazi 14 pjesama, od kultne Šantićeve „Emine“ u jednom potpuno osvježenom, neočekivanom aranžmanu, do sevdalinki „Grana od bora“, „Crven fesić“, „Ko se ono brijegom šeće“, makedonske „Oj ovčarče“, goranske „Goranine, Ćafanine“ ili pak romske tradicionalne pjesme „Ashun daje mori“ i druge.
Ansambl Divanhana osnovala je grupa studenata Glazbene akademije u Sarajevu početkom 2009. godine, a svoj album prvijenac „Dert“ objavili su 2011. godine. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih europskih world music producenata, a već s prvim singlom „Evo srcu mome radosti“ Divanhana je postigla prepoznatljivost među world music izvođačima na našim prostorima, ali i širom Europe.
Između ostalog, nastupili su na prestižnom jazz festivalu 12 Points u Portu, a također i na najznačajnijem svjetskom world music događaju – manifestaciji WOMEX-u (World Music Expo), u Solunu. Iza Divanhane je i značajna koncertna turneja u suradnji sa švedskim kraljevskim kazalištem „Riksteatern“ u sklopu koje je bend održao 8 uspješnih koncerata u Švedskoj, a zapažene koncerte su održali i u kazalištu  „Maksim Gorki” u Berlinu, u Istanbulu u centru scenskih umjetnosti „Zorlu“ te na mnogim drugim svjetskim pozornicama.
U Hrvatskoj su se predstavili promocijom koju su održali u Zagrebu, 14. 11. U Vip jazz klubu, a uslijedili su sjajni koncerti u Vinkovcima, u gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ i u Osijeku, u kinu „Europa“. Turneju po Hrvatskoj nastavljaju upravo u Dubrovniku, u klubu Lazareti 3. travnja 2015.

GDJE KUPITI ULAZNICE? 

Ulaznice za koncert Divanhane u pretprodaji se mogu kupiti po cijeni od 50,00 kn, a na dan koncerta, ulaznice će koštati 70,00 kuna.
Prodajna mjesta u Dubrovniku SU Caffe bar ROXY, Caffe bar PINKY te u klubu Lazareti svakim danom od 9 do 13 sati (informacije na na: +385 99 8216221).

A za kraj, malo iznenađenje iz DuLista – poklanjamo vam dvije ulaznice za koncert Divanhane! Javite nam se na info@dulist.hr i ostavite ime, prezime i kontakt s naznakom ‘DIVANHANA’. Sretno!

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist