DuList INDuList PROMO

RAZGOVOR S DIPLOMANTOM JOSIPOM ŠUTOM RIT me naučio razmišljati kritički

RAZGOVOR S DIPLOMANTOM JOSIPOM ŠUTOM RIT me naučio razmišljati kritički

Josip Šuta, mladi diplomant RIT-a Dubrovnik (na slici treći s lijeve strane), za DuList rado je podijelio iskustva pri sturdiranju na ovom visokopozicioniranom fakultetu, dojmovima prije i poslije diplome te pripremi za ‘stvarni svijet’, te koliko mu je studiranje na RIT-u pomoglo u prolalasku posla i slično…

Kada ste završili srednju školu i upisali RIT Croatia, jeste li već tada znali što te čeka u budućnosti?

Pri samom upisu nisam imao jasnu viziju kako će se stvari odvijati u budućnosti, ali očekivanja su naravno postojala. Dugoročni cilj bio mi je završiti fakultet sa što boljim uspjehom te naučeno pokušati aplicirati u struci. S obzirom na rastuću popularnost turizma i uslužnih djelatnosti, znao sam da ću po završetku fakulteta s lakoćom naći posao na koji sam se pripremao kroz čitavo četverogodišnje školovanje na RIT Croatia.

Kako je pao odabir na koji ćete fakultet ići, koji smjer upisati..?

Za RIT Croatia sam prvi put čuo kada sam upisivao srednju školu. Od onda sam otprilike znao da se tu želim vidjeti u skoroj budućnosti. Na prvi pogled, RIT Croatia se učinio kao zanimljiv izbor, s obzirom da se za razliku od ostalih fakulteta, nastava održava na engleskom jeziku. Nešto kasnije, tj. pri samom upisu, pružila mi se mogućnost ostvarivanja bespovratnih financijskih sredstava koju RIT Croatia svake godine dodjeljuje novim studentima, pa su se tako, uz ostvarenu četverogodišnju stipendiju, troškovi studiranja uvelike smanjili. Uz ostvarene popuste, isplativije je bilo ostati u Dubrovniku i upisati RIT Croatia, nego ići u neki drugi grad po diplomu.

Prolazeći kroz četiri godine međunarodno priznatog i poznatog koledža, vjerujemo kako ste se dosta usavršavali u praktičnom, te u teorijskom radu te prezentacijama, promocijama i slično. Možete li istaknuti što vas se najviše dojmilo kao mladog brucoša ili pak ‘odraslog’ studenta? Koji je najljepši dio bivanja na RIT Croatia?

Istina; prezentacije, profesionalne analize slučajeva, projekti i slični zadaci uvelike su pomogle mom razvoju kroz školovanje na RIT Croatia. Individualni pristup te dostupnost profesora i zaposlenika na koledžu u svakom trenutku su mi olakšali da u najkraćem mogućem roku i na najbolji mogući način ispunim očekivanja.

Ipak, definitivno najljepši dio na RIT Croatia su prijateljstva koja sam stekao kroz ove četiri godine školovanja.

Kao osoba s diplomom u ruci, kad se vratite na 4 prethodne godine, što će vam najviše ostati u pamćenju pri školovanju na RIT Croatia?

Prva godina studija studija će mi definitivno ostati u sjećanju iz razloga što je moja vizija fakulteta bila nešto drugačija. Očekivao sam da će se predavanja odvijati u velikom amfiteatru , gdje profesor/predavač drži predavanje velikoj grupi studenata i objašnjava pojmove iz knjige. Kada sam ušao u učionicu na prvo predavanje, bilo mi je čudno što samo dvadesetak studenata stoji tamo. Rad u malim grupama uvelike mi je olakšao učenje, s obzirom da je manje vremena bilo potrebno izdvajati za učenje van predavanja.

Na koji način Vas je RIT Croatia pripremio za ‘svijet odraslih’?

Predmeti koje sam slušao na predavanjima bili su koncipirani na način da studenti sami dođu do zaključka kako bi se određeni problem trebao riješiti. Koledžu RIT Croatia moram biti zahvalan iz razloga što me je naučio razmišljati kritički tj. sagledati problem iz više perspektiva, te prema tome donjeti ispravnu odluku. RIT Croatia je dizajniran po primjeru životopisa, na način da se bazira na unaprijeđenje istoga. Po završetku studija, studenti mogu očekivati da će posjedovati znanje bar dva strana jezika, napredne vještine rada na računalu, dvogodišnje iskustvo u struci, te visoko obrazovanje.

Ono po čemu se RIT Croatia razlikuje od većine drugih fakulteta jest to da studenti odmah mogu, po završetku faksa, početi raditi bez dodatnih priprema. Na koji način gledate na to?

To je definitivno jedna od najvećih prednosti studiranja na RIT Croatia, s obzirom da je zaposlenje krajnji cilj svakog studenta. U vrijeme dodjele diploma, ja sam osobno imao dvije godine iskustva odjelu hotelske prodaje, što mi je uvelike olakšalo pronaći stalno zaposlenje nakon završenog fakulteta. Obavezne ljetne prakse poveznica su naučenog i stvarnog, tako da studentima RIT Croatia uvelike olakšava činjenica da sa završenim fakultetom, u paketu dolazi i dvogodišnje iskustvo.

Jeste li već dobili neke ponude kao student, odnosno hoćete li iskoristiti ponuđene poslove? Vjerujemo kako je veliku ulogu u tome imao i Career Day?

Točno, Career Day je imao veliku ulogu u broju ponuda za zaposlenje koje sam dobio kroz školovanje. Neke od ponuda dolazile su čak i iz Sjedinjenih Američkih Država. Pošto mi je veći broj ponuda pružio mogućnost izbora, iskoristio sam to i izabrao onu koja meni osobno najviše odgovara.

Postoji li neka tvrtka u kojoj biste se voljeli vidjeti u budućnosti?

Ne bih se želio ograničavati na način da sebe vidim u nekoj uspješnoj tvrtci koja je već kompletna, već bi radije iskoristio znanja i vještine, te njih primjenio u unaprijeđenju tvrtke kojoj mogu dati svoj doprinos.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist