DuList IN

RAZGOVOR S BEBEL GILBERTO Kao dijete sam bila opsjednuta glazbom Michaela Jacksona

RAZGOVOR S BEBEL GILBERTO Kao dijete sam bila opsjednuta glazbom Michaela Jacksona

 

Festival Orsula ove godine započinje koncertom velike brazilske zvijezde Bebel Gilberto. Ova ‘bossa nova’ umjetnica svoju je karijeru započela 1986. godine, a njezin album ‘Tanto Tempo’ nominiran je za prestižnu glazbenu nagradu Grammy. Nosi titulu jedne od najprodavanijih brazilskih umjetnica svih vremena. Za to je zaslužna ‘primamljiva’ sinteza elektronike i autentičnih brazilskih ritmova te melodija. Za DuList je međuostalim otkrila što najradije sluša kad je sama doma, što je najviše inspirira u stvaranju glazbe i što očekuje od koncerta i boravka u Dubrovniku…

Kako je biti pjevač i tekstopisac u ‘bossa nova’ životu danas? Je li teže nego prije odnosno lakše stvarati glazbu?

Smiješno zvuči, ali ne smatram se istinitim ‘bossa nova’ umjetnikom jer je moja glazba mješavina raznih ukusa i inspiracija. Nosim tu titulu zbog čega sam izrazito počašćena, no volim reći kako ‘pijem iz bossa nova izvora’, a moja glazba možda sadrži isto raspoloženje između mog glasa, ‘vibre’ i akustične gitare. Ali ne bih se prozvala ‘bossa nova’ glazbenicom poput umjetnika kao što su moj otac João Gilberto, Astrud i svi pravi ‘bossa nova’ pjevači. Jednostavno stvaram glazbu koja je inspirirana mojom obiteljskom pozadinom i brazilskim korijenima, ali je isto veliki utjecaj imao moj život u New Yorku te mnogobrojni pop umjetnici koji čine raznovrsnu listu na kojoj se nalaze Prince, David Bowie, Chaka Khan, Charlotte Gainsbourg, Bjork, Radiohead… Ustvari, ubrzo će izaći moja nova pjesma koja je interpretacija pjesme ‘Creep’ grupe ‘Radiohead’. Trenutno izvodim ovu pjesmu u intimnom stilu zajedno s gitaristom, Masa Shimizuom. Tu ćete pjesmu moći čuti na izvedbi u Hrvatskoj. Zapravo cijelu godinu izvodim tu intimnu, nazovimo ju ‘ogoljenu’ glazbu i kreirali smo prekrasan semi-akustičan set mojih najpopularnijih pjesama. Za mene je to drukčija ‘vibracija’ nego kad sviram s većim bendom i to je veoma specijalno i iznenađujuće iskustvo za mene. Uz mene su moj gitarist i bubnjar, Magrus Borges, s kojima ću stvoriti ‘show’ koji ćete moći vidjeti idući tjedan.

Jednom ste opisali osjećaj stvaranja i slušanja ‘bossa nove’ kao: ‘To je kao kad se ljubite i slušate more u pozadini dok ptice lete oko vas’. Svaki put taj trenutak proširujete eksperimentrianjem s različitim stilovima – kako i gdje pronalazite inspiraciju?

Od samog početka, kao dijete sam bila opsjednuta glazbom velikana Michaela Jacksona. A u svojim tinejdžerskim godinama upoznala sam se s drugim umjetnicima i zaljubila se u Chaka Khan i Prince.a. Prvi album koji sam kupila, kad sam se iselila od svojih roditelja u svoj dom i kad sam kupila svoj prvi audio sistem, bio je Chaka Khan. A onda sam ‘zaronila’ u glazbu Prince-a. Moj tadašnji dečko je bio svirač bass gitare i s velikom bismo pozornošću slušali njegove albume te ih svirali, što je nezaboravljivo iskustvo. I ne smijem zaboraviti Stevieja Wondera. Njegov album ‘The Secret Life of Plants’ jedan je od mojih dražih albuma. U zadnje vrijeme eksperimentiram s novom glazbom kojom se vraćam više elektronskom zvuku, kao što je to bio slučaj na mom album Tanto Tempo. Prošle godine bila sam u Tulumu gdje sam zavoljela sve te nove DJ-eve koji su povezani s Burning Manom koji koriste te plemenske prizvuke uključujući i brazilsku glazbu. Ljudi kao Acid Pauli, Felipe Torquato (Brazilac koji djeluje pod imenom Spaniol) i Oceanvs Orientalis, zanimljiv izvođač iz Turske. Razgovarala sam s nekima od njih i radila na određenim materijama koji će, nadam se, uključivati i njih ili ćemo pak napraviti nešto u sličnom tonu.

Što mislite o Parku Orsuli i generalno o Dubrovniku? Jeste li već posjetili Dubrovnik? Ako jeste, kakvi su Vam dojmovi? Ako ne, što očekujete?

Nikad nisam bila u Dubrovniku i vrlo sam sretna što ću ga posjetiti. Čula sam kako je Park Orsula izrazito prelijepo mjesto, i uz to – uživam svirati glazbu na otvorenom zbog čega se izrazito veselim ovom događaju. Jedan od mojih najdražih videa, za pjesmu ‘So Nice’, sniman je djelomice na otvorenom i isto tako sam prije par godina snimala DVD uživo na plaži u Brazilu. Tako da mogu reći kako moja glazba ide odlično u kombinaciji sa vanjskim okruženjem, svirala s bendom kao što smo to radili na plaži ili ako to radimo malo intimnije, kao što ćemo to napraviti u Parku Orsuli.

U glazbi ste od djetinjstva i od tog ste trenutka došli u ‘Tudo’. Kako možete opisati taj put?

Spomenula sam kako je glazba, koju sam slušala u djetinjstvu – ne samo brazilska već i pop glazba, uvelike utjecala na moj rad kroz sve godine djelovanja. Ali se dosta toga dogodilo i promijenilo otkad sam upoznala druge zanimljive glazbenike ili s kojima sam sudjelovala u raznim projektima. Primjerice, kad sam se preselila u New York, pozvana sam na rad na projektu s Carmen Miran zajedno s Davidom Byrneom, Arto Lindsayem, Amon Tobinom. Nakon što sam se Vratila u New York, nakon albuma Tanto Tiempo, počela sam raditi s Thievery Corporation, i s ostalim DJ-ima i producentima elektronske glazbe za koje nikad prije nisam čula. I mnogi od ovih umjetnika napravili su remix verzije za moj album. To je bilo zanimljivo vrijeme za mene i imalo je veliki utjecaj na evoluciju moje glazbe.

Kad ste sami doma, što slušate…? Jeste li upoznati s hrvatskom glazbom?

Slušam Spotify i stvaram svoje playliste. Moj ukus je eklektičan zbog čega slušam brojne ‘stvari’, ali trenutno mogu reći kako DJ-evi, koje sam spomenula, stvaraju odličnu glazbu. Nisam upoznata s hrvatskim umjetnicima, ali sam na svom albumu Tanto Tempo radila s producentom Suba. Naime, Suba je Srbin i tijekom tog perioda kad smo provodili puno vremena zajedno, puštao je glazbu iz svoje regije, u kojoj sam uživala. Kad dođem, zasigurno ću poslušati i nove hrvatske glazbene umjetnike.

Na službenoj Facebook stranici ‘Park Orsula’ objavljen je video uradak u kojem Bebel naglašava kako je uzbuđena jer će ubrzo održati koncert na Orsuli.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist