Kultura

Ravnateljici Dubrovačkih muzeja Pavici Vilać još jedna nagrada struke

Ravnateljici Dubrovačkih muzeja Pavici Vilać još jedna nagrada struke

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać dobila je nagradu Hrvatskog muzejskog društva (HMD) za najbolji realizirani izdavački projekt u 2014. godini. Ravnateljica Vilać je nagrađena kao urednica kataloga prošlogodišnje središnje izložbe Dubrovačkih muzeja ‘’Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji’’.

Svečana dodjela nagrade održat će se u petak, 20. studenoga u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Izložbeni projekt posvećen ocu i sinu Sorkočevićima realiziran je u povodu 280. obljetnice rođenja Luke Sorkočevića, prvoga hrvatskog simfoničara, sa zadaćom podizanja razine svijesti o veličini i važnosti Luke i Antuna Sorkočevića za Dubrovnik i Hrvatsku.

Nagrađeni katalog koncepcijski se podudara s tematskim cjelinama izložbe. Uz uvodnu riječ i odabranu literaturu, sadrži 16 poglavlja popraćenih sažetcima na engleskom jeziku i katalozima predmeta, koji uz izloške donose i ostalu relevantnu građu, čija posudba nije mogla biti ostvarena. Tekstovi i katalozi predmeta bogato su opremljeni ilustracijama u boji. Riječ je reprezentativnom izdanju od 350 stranica i s preko 200 ilustracija u boji.

Dubrovačkim muzejima dodijeljene su već dvije nagrade Hrvatskog muzejskog društva i to za realizaciju kataloga izložbe ,,Stjepan Gradić: otac domovine’’, te za izložbeni projekt Ruđer Bošković – ponovno u rodnom Dubrovniku. Hrvatska slavi svog genija povodom 300. obljetnice rođenja”.

Izložbom Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji, Dubrovački su muzeji tako nastavili niz vrlo uspješnih središnjih godišnjih izložbenih projekata, započet 2011. godine izložbom Ruđer Bošković ponovno u rodnom Dubrovniku, nakon čega su uslijedile izložbe Sv. Vlaho u povijesti i sadašnjosti te Stjepan Gradić: otac domovine. U 2016. godini planirana je središnja godišnja izložba posvećena Kneževu dvoru.

Nagrade HMD-a dodjeljuju se državljanima Hrvatske, a izuzetno se mogu dodijeliti i stranim državljanima ako su svojim djelovanjem značajno pridonijeli promicanju muzejske struke u Hrvatskoj.
Godišnja nagrada HMD-a dodjeljuje se pojedincima, grupama i muzejima za objavljena, izložena ili na drugi način javno prezentirana ostvarenja muzejske struke u protekloj kalendarskoj godini.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist