Crna kronika

RATNI ZLOČIN Na Karasovićima uhićen oficir JNA koji je naredio granatiranje Šibenika

RATNI ZLOČIN Na Karasovićima uhićen oficir JNA koji je naredio granatiranje Šibenika

Na međunarodnom graničnom prijelazu Karasovići u četvrtak 16. ožujka uhićen je 54-godišnji bivši oficir JNA Čedomir Borojević i to temeljem potjernice PU šibensko-kninske.

Borojevića, inače državljanina Crne Gore i Hrvatske, DORH sumnjiči da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a rješenje o provođenju istrage donijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

-Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik kao zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona u sastavu 8. Vojnopomorskog sektora tzv. JNA, od 16. do 18. rujna 1991. na području Županije šibensko-kninske za vrijeme oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske i JNA i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi SAO Krajina i Republike Srpske Krajine, tijekom združenog napada tih postrojbi na grad Šibenik tenkovskim, oklopnim i topovskim jedinicama u sastavu 9. kninskog korpusa i zrakoplovstva JNA, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba. Osnovano se sumnja da je kao zapovjednik patrolnog čamca prenio zapovijed članovima svoje posade da se napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem njihova zastrašivanja i uništenja njihove imovine i zauzimanja grada, te su s čamca otvorili topničku vatru i iz topova tipa Bofors, cal. 40 mm i teških strojnica, cal. 20 mm pucajući na civilne objekte. Uslijed ovakvog napada došlo je do ugrožavanja života građana i do velikih materijalnih oštećenja stambenih i gospodarskih objekata – stoji u priopćenju DORH-a.

-Nakon ispitivanja, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi pobjeći i na taj način onemogućiti nesmetano vođenje kaznenog postupka – ističe se u priopćenju.

Borojević, umirovljeni kapetan bojnog broda bivše JNA koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela koje mu se stavlja na teret imao 29 godina, u pritvor PU splitsko-dalmatinske priveden je u petak 17. ožujka. Kako saznaje Jutarnji list, omogućeno mu je braniti se sa slobode ukoliko plati jamčevinu u iznosu od 300 tisuća kuna.

Pročitajte još

Napravio niz prekršaja, odbio test na droge pa kažnjen s 2.250 eura

Dulist

Policija došla pretražiti obiteljsku kuću, ispred 40-godišnjak prodavao heroin

Dulist

U Stonu spriječeno krijumčarenje većeg broja stranih državljana

Dulist