Kultura

Ratio III Mirana Blažeka ovog ponedjeljka u Flori

Ratio III Mirana Blažeka ovog ponedjeljka u Flori

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva Vas na otvorenje izložbe Ratio III Mirana Blažeka koje će se održati u ponedjeljak 4. rujna u Galeriji Flora u 20 sati.

Izložba se može pogledati svaki dan od 17 do 21 sat u Galeriji Flora, Šetalište kralja Zvonimira 32.

Izložba Ratio III Mirana Blažeka završetak je umjetnikova izložbenog triptiha započetog 2015. godine u Galeriji Koprivnica. Blažek je spomenuti ciklus započeo dvama kružnim formama aplicirajući na nasuprotne zidove galerijskoga prostora dva kruga čiji je promjer odgovarao rasponu njegovih ruku, a čija su središta ujedno bila geometrijska središta zidova. Kružne su forme izvedene ugljenom čime im je dana organičnost, ali i kako bi na doslovnoj razini bile središta kompresijskoga procesa. Nastavak je uslijedio u Galeriji Vladimir Bužančić u Zagrebu te u Gradskoj galeriji Labin ove godine. Obje su izložbe objedinjene kao drugi dio ciklusa u kojem je Blažek koristio sve raspoložive zidne plohe galerije uvijek tražeći njihova geometrijska središta i antropometrijski upisujući dimenzije tijela u svaki raspoloživi dio. Ugljeni ostatci i prašina ostali prilikom rada na izložbama u Zagrebu i Labinu poslužila je kao osnova ovoj izložbi u Galeriji Flora. Uzimajući tlocrt dubrovačke galerije i umanjivši ga, umjetnik je pomoću ugljenih ostataka i prašine te pčelinjega voska kao vezivnoga tkiva kompresirao unurašnjost prostora u geometrijsku formu. „U ciklusu Ratio umjetnik polazi od pretpostavke da je u čovjeka upisana stvarnost koju on ispisuje iz sebe upisujući je u svijet koji ga konačno ispisuje kao biće. Homo cosmografia del minor mondo est jer su u omjere njegova tijela upisani brojčani odnosi utemeljeni na mistici brojeva na kojoj je utemeljen sam Kozmos. Raspon je čovjekovih ruku jednak njegovoj visini ili kako Vitruvije navodi: erit eaque mensura ad manas pansas. Križište je to svijeta obgrljeno kružnicom – simbolom neba koji se pojavljuje „kada postoji potreba da se izrazi ono što misao ne može misliti, ili što se samo sluti, ili osjeća.“ (Igor Loinjak)

Miran Blažek rođen je 1983. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine te je završio poslijediplomski magistarski studij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2012. godine. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na međunarodnim rezidencijalnim programima. Godine 2012. dodijeljena mu je Nagrada Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog mladog umjetnika. Od 2014. godine zaposlen je kao asistent na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku.

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist