Zanimljivosti

RASTU MINUTE, RASTE KORIŠTENJE INTERNETA ‘Brbljali’ smo 4, 23 milijarde minuta!

RASTU MINUTE, RASTE KORIŠTENJE INTERNETA 'Brbljali' smo 4, 23 milijarde minuta!

U Hrvatskoj se i u prvoj polovici ove godine nastavio trend porasta potrošnje ‘mobilnih’ minuta i Interneta, uz manju potrošnju minuta u fiksnoj telefoniji, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanjima na tržištu elektroničkih komunikacijskih usluga.

U pokretnim mrežama u Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine, po podacima DZS-a, utrošeno ukupno 4,23 milijarde minuta ili 7,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Gotovo polovica od ukupnih polugodišnjih minuta u pokretnim mrežama ili 2,2 milijarde utrošeno je samo u drugom ovogodišnjem tromjesečju, što je porast od 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Glavnina tih minuta, po 99 posto i u drugom tromjesečju i u prvoj polovici godine, uobičajeno je utrošena u unutarnjem prometu te je na razini drugog tromjesečja ove godine zabilježen njihov rast od 5,8 posto, a u prvom polugodištu od 7,1 posto.

U međunarodnom prometu s preostalim utrošenim minutama u pokretnim mrežama, od 42 milijuna minuta u prvoj polovici ove godine ostvaren je znatno viši porast u odnosu na lani, od 13,4 posto, čemu zasigurno pridonosi snižavanje ‘roaming’ tarifa na području zemalja EU-a.

S druge strane, sve veća raširenost i korištenje pametnih telefona (smartphone) i u Hrvatskoj donosi smanjenje broja poslanih mobilnih SMS i MMS poruka. Tako je SMS ili tekstualnih poruka u prvom polugodištu ove godine poslano 3,2 posto manje nego lani ili 1,62 milijarde, a MMS-ova (multimedijalnih) 8,5 posto manje ili 10,1 milijun.

Situacija je sasvim drugačija u nepokretnim (fiksnim) mrežama u Hrvatskoj u kojima se godinama bilježi smanjenje utrošenih minuta pa je tako i ove godine u prvih šest mjeseci ta potrošnja manja za 14,3 posto sa 1,44 milijarde minuta.

Ono što bilježi velike poraste u odnosu na prošlu godinu je širokopojasni internetski promet – 200 milijuna gigabajta (GB) tog prometa u prvom polugodištu ove godine porast je od čak 36,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist