Kultura

RASPUDIĆ U DUBROVNIKU “Onaj mali koji viče ‘Car je gol!’ i otvara ljudima oči”

Nino Raspudić Espresso

Knjiga ‘144 plus jedan kratki espresso’ Večernjakovog kolumnista i profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Nina Raspudića predstavljena je u ponedjeljak navečer na Sveučilišnom Kampusu.

Riječ je o svojevrsnoj zbirci ukupno 145 eseja koje je od 2009. do 2014. godine Raspudić objavljivao u kolumni ‘Kratki espresso’ u prilogu Večernjeg lista ‘Obzor’. U njima autor promišlja hrvatsku društvenu zbilju, a zbog svoje iskrenosti na čitanje je ‘mobilizirao’ vojsku čitatelja.

U uvodnom osvrtu na Raspudićevu knjigu prof.dr.sc. Pero Maldini kazao je kako se autor u svojim tekstovima redovito bavi aktualnim temama iz političke, društvene i ekonomske stvarnosti: kritikom duhovne provincijalnosti, pitanjima političke klase, odnosa EU i Hrvatske, pitanju ‘regiona’, položaja Hrvata u BiH, predrasudama prema Hercegovcima…

Po Maldiniju, Raspudić se izražava kritički, piše britkim stilom, bez okolišanja i bez rezerve, ismijava dvoličnost, gramzivost, kao i prozaičnost ideja. Komentira na živ način, pa svaki njegov novi tekst djeluje razbuđujuće poput espressa. Iz kolumni izvire empatija pa bismo ga mogli nazvati optimistom, premda taj optimizam često graniči s naivnošću.

– Raspudić je onaj ‘mali’ iz Andersenovog ‘Carevog novog ruha’ koji viče ‘Car je gol!’, razbuđuje puk i otvara mu oči – zaključio je Maldini.

– U Večernjaku su tada tražili kolumniste iz akademskog miljea pa su pozvali i mene. Najprije na dvotjednom ritmu, a kasnije jednom tjedno. Kolumnu sam znakovito nazvao ‘Kratki espresso’ jer, prije svega, kava bistri um. Uz to, espresso je moj omiljeni napitak – objasnio je Raspudić, dodavši kao dio zasluga za pisanje kolumne ide i njegovom idolu Umbertu Eccou.

– S vremenom su tekstovi postajali sve opširniji, ‘kratki espresso’ postao je duži. Nikad se nisam mučio s inspiracijom za teme, njih barem u Hrvatskoj ima dovoljno – rekao je Raspudić.

Dodao je kako kolumnu treba pisati dosljedno, kao i pisati o bitnim stvarima. Osobno uvijek nastoji pisati čitljivo, koristeći i humor ili vic. Kao najveći teret novinarstva istaknuo je autocenzuru novinara.

– Sad svi oni imaju ticala i osluškuju što gazda ili oglašivači žele da se piše i na koji način – kazao je Raspudić. Budući je nakon objave knjige već objavio novih 40 kolumni, ne isključuje pojavu ‘Kratkog espressa 2’.

Predstavljanje knjige održano je u organizaciji Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku i HKD ‘Napredak’.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist