Politika

RASPAD HSS-A Mira Buconić na dvije stolice

RASPAD HSS-A Mira Buconić na dvije stolice

Dubrovački HSS opet je obezglavljen. Ovog puta zbog odluke Glavnog odbora stranke o koaliciji s SDP-om na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Upravo takvo skretanje ulijevo spočitavalo se, podsjetimo, bivšem predsjedniku gradskog HSS-a Željku Ragužu na zadnjim lokalnim izborima kada je tadašnje vodstvo ‘Seljaka’ očekivalo kako će Raguž koalirati s HDZ-om. Raguž je suspendiran pa je kao nezavisni na izbore izašao s HNS-om i SDP-om, dok je obezglavljeni HSS u utrku za Gradsko vijeće krenuo s Domoljubnom koalicijom. I dobio jednog vijećnika u dubrovačkom parlamentu, točnije vijećnicu Miru Buconić.

Ona će, rekla nam je, ostati i dalje u stranci, koju je napustilo nekoliko pojedinaca, među njima i sad već bivša predsjednica Silvija Petrlić Saltarić i potpredsjednik Niko Butigan.

‘Treba nam hrvatska, ne seljačka sloga’
-Ja sam u Gradsko vijeće ušla s Domoljubnom koalicijom i normalno da ostajem u klubu. Oni su na državnoj razini za parlamentarne izbore dogovorili koaliciju, a još nisu ni potpisali taj ugovor i sve je to malo preuranjeno. Ja sam u politiku došla kao nezavisna vijećnica s liste gospara Pera Vićana, i dvije sam godine bila nezavisna. Kad se Jambo upisao u HSS, upisao je i mene. Dakle ja sam pasivni član HSS-a. Oni sad govore o nekom svjetonazoru, no HSS ide čas lijevo, čas desno, odnosno kako bude. Svatko gleda vjerojatno svoj interes pa tako i svaka stranka. No, glavno načelo naše stranke odnosno Radića, na čije se svjetonazore sad pozivaju, jest: Budi svoj na svome, i služi svom narodu. To je bio glavni nauk Radića. Jedna su vremena bila onda, druga su sad. Normalno da se sve to pomalo mijenja – rekla je Buconić, spomenuvši se i HSS-ovog slogana Vjera u Boga i seljačka sloga.

-Ja bih rekla da nam je potrebna hrvatska sloga, nikakva seljačka. To sam ponavljala i kad sam kao županica ušla u HSS, da nam treba hrvatska sloga, a nikakva ni seljačka ni stranačka jer dok svi mi ne budemo puhali u isti rog za Grad, Županiju i Domovinu, nema sreće u Lijepoj našoj. Svatko vuče na svoju stranu – ističe Mira Buconić, dodavši kako ostaje u stranci, no iz politike će, kad završi aktualni mandat u Gradskom vijeću, izaći kao nezavisna vijećnica.

-Zbog mojih godina ne želim više sudjelovati na političkoj sceni grada i županije – rekla nam je Mira Buconić. Dotaknula se i SDP-ove ponude HSS-u:

-Ako SDP daje HSS-u jedno ministarstvo, odnosno odgovornost vođenja jednog ministarstva i agencija koje idu uz to, to je vrlo dobra i prava ponuda. Pa, dragi HSS, ako si sposoban i ako možeš izvoli, vodi pravilno, dovedi poljoprivredu tamo gdje joj je mjesto, a ako ne ukini stranku, nek’ je više nema. Ja ostajem. Osim toga, koalicijski sporazum nije potpisan, pitanje je što će biti – rekla je Buconić, te dodala kako ona poštuje hijerarhiju u stranci.

No, za razliku od Mire Buconić, HSS napušta nekoliko pojedinaca na čelu s predsjednicom Silvijom Petrlić Saltarić koja je dubrovački HSS preuzela nakon zadnjih lokalnih izbora, u lipnju 2015. No, nakon odluke ‘Seljaka’ u središnjici o koaliranju s SDP-om odlazi.

Oštar zaokret
-Odluku sam donijela zbog osobnog neslaganja s političkim smjerom koji je Hrvatska seljačka stranka odabrala u budućnosti, odnosno zbog oštrog zaokreta prema politici koju ne smatram ni po čemu bliskoj svjetonazoru koji Hrvatska seljačka stranka baštini. Također, nisam uvjerena kako opcija za koju se HSS odlučio može dostojno braniti temeljne društvene i nacionalne vrijednosti koje HSS zastupa kroz svoj nauk i program – navela je svoje razloge napuštanja stranke Petrlić Saltarić.

Nedugo nakon nje, svoju odluku javnosti je podastro i Niko Butigan, koji je u priopćenju za javnost istaknuo kako je većina članova Gradskog odbora HSS-a Dubrovnik izrazila oštro neslaganje s odlukom Glavnog odbora o izlasku na predstojeće parlamentarne izbore sa SDP-om. Rekao je i kako je natpolovična većina članova Gradskog odbora podnijela ostavku na svoje funkcije u stranci te je zatražila ispis iz članstva HSS-a.

Tim tragom zanimalo nas je o kolikom je broju zapravo riječ te smo nazvali Roberta Anđušića, drugog potpredsjednika gradskog HSS-a. On, rekao nam je, ostaje u stranci iako se ne slaže s odlukom čelnika stranke o koaliciji s SDP-om na predstojećim parlamentarni izborima. Istaknuo je kako ni danas, kao ni u trenutku kad je Željko Raguž napustio HSS, nema govora o osipanju članstva. Riječ je zapravo o pojedincima, otišlo ih je tek nekoliko.

Anđušić ostaje
-Svatko od nas ima različita mišlljenja općenito u svemu pa i u politici. Žao mi je napustiti stranku jer Dubrovnik je postao Gotham City, Dubrovnika više nema. Žalosno. Ostat ću u stranci i vidjeti što će se dalje događati. Žao mi je, u HSS sam ušao prije 15 godina i ostao sam do danas, a posebno nakon Raguževog istupa, iz inata. Tada se nije gledala dobrobit ni stranke ni grada, nego vjerojatno osobni interesi. Ja svojih osobnih interesa nemam, privatnik sam i uhljeb nisam. Što ćemo dalje, vidjet ćemo. O gradskoj organizaciji ne odlučuje nitko nego sama gradska organizacija. Mi na odluke središnjice nismo mogli utjecati, a gospođa Silvija Petrlić Saltarić je bila u glavnom odboru strake te je mogla poći gore kad se ovo odlučivalo i argumentirati je li bolje ići s SDP-om ili ostati u Domoljubnoj koaliciji. Zašto je odustala, zna ona sama – govori nam Anđušić te zaključuje:

-Ovaj grad može dosta bolje. Borio sam se za ovaj grad i prije 25 godina, a ostao sam i danas u borbi za njega. Brod tone, još nije potonuo i vjerujem da ga možemo spasiti.

Dubrovački HSS trebao bi do novih izbora, koji će uslijediti vjerojatno nakon idućih lokalnih, voditi vršitelj dužnosti predsjednika kojega bi trebao imenovati Županijski odbor.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist