Aktualno

Raskoš za pola milijuna kuna

Raskoš za pola milijuna kuna

Iako nas do blagdana dijeli više od mjesec dana počele su užurbane pripreme oko blagdanskog ukrašavanja Grada.

Jer Dubrovnik u svom punom sjaju i raskoši mora zasjati do blagdana Sv. Nikole i Dana dubrovačkih branitelja, odnosno do prve adventske nedjelje kada se po tradiciji na Maloj Onofrijevoj fontani pale adventske svijeće u četiri nedjelje do Božića.

A za blagdansko ukrašavanje, što uključuje rasvjetu i kićenje Grada utrošit će se više od pola milijuna kuna. Točnije 550 tisuća kuna, što je, ističu iz Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Dubrovnika, iznos približan prošlogodišnjem.
 
Da se s pripremama već započelo, rečeno je i na zadnjem kolegiju gradskih komunalaca, pa su nas zanimali detalji kićenja i razlike u odnosu na lanjsku 2010. godinu.

Govoreći o rasvjeti, iz gradske uprave su nas izvijestili kako će glavne gradske ulice, uvažavajući činjenicu najfrekventnijeg prometa i koncentracije građana, biti osvijetljene dekorativnim elementima kao i proteklih godina. No, glavni će pravac (Ulica Ivana Pavla II, raskrižje Solska baza, Obala Stjepana Radića, ul. Ante Starčevića, Nikole Tesle, Splitski put, Iva Vojnovića, Vladimira Nazora i Zagrebačka ulica) biti dekorativno ukrašen elementima u LED tehnologiji, što je dodatak u odnosu na prošlu godinu.

–  Ostale ulice kao i sva naselja na području grada, uključujući otoke, bit će adekvatno ukrašena dekorativnim elementima iz proteklih godina koje su u vlasništvu Grada Dubrovnika. Radi se o ukupno oko 900 dekorativnih elemenata – naveli su iz komunalnog odjela pročelnice Anite Burić.

Za blagdansko ukrašavanje, što uključuje rasvjetu i kićenje Grada utrošit će se više od pola milijuna kuna. Točnije 550 tisuća kuna, što je, ističu iz Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Dubrovnika, iznos približan prošlogodišnjem

Osim rasvjete i dekorativnih elemenata gradski prostori ukrasit će se i zelenilom, odnosno jelkama. Tako je planirano postavljanje adventske konstrukcije iza Male Onofrijeve fontane, dok će se na potezu od povijesne jezgre do Mokošice postaviti ukupno 5 blagdanski drvca. Riječ je o sječenim smrekama visine od 6 do 10 metara koje će krasiti Stradun, Okružni, Lapad, Gruž i Novu Mokošicu.

Na palači Sponza postavit će se ukrasna okićena piramida, kao i proteklih godina, dok će sva vrata od Grada te lukove između ulica, Sponzu, Orlanda i Onofrijevu fonratanu.., krasiti lovorovi vijenci.

Predviđeno je i postavljanje okićenih stožaca na Ilijinu glavicu i šetnicu u Lapadu kod fontane, te ukrašavanje stabala i grmova svjetlećim zavjesama i to u gruškom parku, na Lapad stanici, u park Batala, kod semafora u Lapadu, na Okružnom, u Vukovarskoj…

Sve u svemu, moglo bi se zaključiti kako građani jedva čekaju da im ove 'tmurne' krizne dane obasja malo blagdanskog svjetla i ozračja!

Pročitajte još

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist