Grad

Raskinut predugovor za terminal u Gružu, 94 milijuna eura vrijedan projekt ‘prestaje postojati’

Raskinut predugovor za terminal u Gružu, 94 milijuna eura vrijedan projekt 'prestaje postojati'

Predugovor o koncesiji za projekt Terminala za kruzere u dubrovačkoj luci Gruž je raskinut, neslužbeno se doznaje u srijedu nakon sjednice Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik.
Prema neslužbenim informacijama, Predugovor koji je potpisan u veljači raskinut je jer do 15. srpnja nije usuglašen tekst Ugovora o koncesiji čime je aktiviran članak 2.5 aneksa predugovora kojim se pravni odnos koncesionara i davatelj koncesije raskida bez obaveza.
U spomenutom članku se navodi kako ‘u slučaju da Ugovorene strane ne uspiju dogovoriti konačni i usuglašeni tekst Ugovora o koncesiji prije 15. srpnja 2016. godine (…) ovaj Predugovor raskinut će se bez ikakvih obaveza (posebice obaveze na naknadu štete) bilo koje Ugovorne strane prema drugoj Ugovornoj strani’.
Kako se doznaje protiv usvajanja prijedloga glavnog Ugovora koje je ponudio investitor, Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI), čiji su osnivači, Global Ports Holding (GPH) i Bouygues Batiment International (BBI) glasovali su predsjednik Upravnog vijeća Žarko Koboević, te članovi Ivan Margaretić, Željan Matić, Nikola Beusan, Božidar Memed te Jelka Musladin. Predstavnica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Nina Perko na sjednicu nije došla, a dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić bio je suzdržan.
Inače, tvrtka Dubrovnik International Cruise Port Investment je u ponedjeljak poslala priopćenje medijima u kojima su ustvrdili kako su detalji ugovora o gradnji i korištenju terminala, po njihovoj procjeni projekta vrijednog 94 milijun eura usuglašeni, a naveli su i kako će Dubrovnik razvijati kao ”sestrinsku luku Veneciji”.
Inače, rok za usuglašavanje teksta ugovora o koncesiji je bio u petak u ponoć. U veljači u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisan je predugovor ugovoru o koncesiji za gradnju i korištenje putničkog terminala u Gružu, a krajnji rok za potpisivanje ugovora istjecao je u listopadu 2017.
Projekt Terminala došao je u nedavno u fokus javnosti kada je Hrvatska komora arhitekata zatražila da se pobjednički rad nedavno zaključenog arhitektonskog natječaja za projekt terminala u dubrovačkoj luci Gružu povuče zbog “grube povrede natječajne procedure” jer je bio objavljen i javno dostupan i prije raspisivanja natječaja.
Ravnatelj Lučke uprave Antun Asić prošli petak je istaknuo kako u slučaju raskidanja Predugovora, odnosno ne usuglašavanje teksta Ugovora ‘projekt terminala u Gružu prestaje postojati’.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist