Grad

Raguž proziva DPDS, a osobe s invaliditetom njegovom uredu ne mogu ‘primirisati’

Raguž proziva DPDS, a osobe s invaliditetom njegovom uredu ne mogu 'primirisati'

Trebala je to biti tek još jedna pressica na kojoj je netko imao za zadatak verbalno ‘ošamariti’ Društvo prijatelja dubrovačke starine zbog postavljanja drvene konstrukcije (tzv. mosta) kojom je zapriječen ulaz s Pila u Grad osobama s invaliditetom.

Međutim, kad za neosjetljivost prema toj populaciji proziva zamjenik gradonačelnika Željko Raguž onda se to više ne zove ni ‘šamaranjem’ ni prozivanjem’ već pukim politikanstvom i neuspješnim pokušajem skupljanja političkih bodova.

Naime, vrijedi podsjetiti da Raguž svoj ured ima na prvom katu zgrade Gradske uprave, kojoj osobe s invaliditetom nemaju pristup niti se mogu slobodno kretati unutar nje. Nadalje, Raguž kao zamjenik brine o komunalnim poslovima, koji uključuju i održavanje ulica, šetnica i nogostupa, od kojih su brojni u takvom stanju da ometaju kretanje osobama s invaliditetom. Treba pritom napomenuti kako se gradski Odjel za komunalne poslove nalazi u zgradi tzv. ‘Pentagona’, gdje također osobama s invaliditetom nema pristupa (iako postoji lift, ali je zazidan!).

 

Radi istinitosti, točnosti i vjerodostojnosti novinarske struke prenosimo u cijelosti sadržaj konferencije za medije zamjenika Raguža te njegovih odgovora na pitanja novinara DuLista. Konačni sud ostavljamo našim čitateljima.

 

-Pohvalio bih DPDS na obnovi Velike Onofrijeve fontane i ‘špicanju’ skalina na Vratima od Pila, kao i na rekonstrukciji drvenog mosta. Ne mogu pohvaliti što smo kao Grad Dubrovnik, koji radove treba odobriti, umjesto zahtjeva dobili tek potvrdu da radovi počinju i kad će završiti. Niti imamo točan rok kada će oni i kako završiti, ali ono što nas najviše smeta je što je drvena konstrukcija postavljena na način da niti starije osobe niti invalidi niti trudnice niti majke s kolicima i djecom ne mogu nikako ući s Pila u povijesnu jezgru. Koji im je alternativan ulaz? Park u Pilama, gdje su također skalini. Što sad mogu? Zbog ovog svega poći na stranu Ploča kako bi ušli u povijesnu jezgru. Je li to po vama normalno? Po nama nije. Drago nam je zbog obnove, ali barbarske manire iz prošlosti su ostale. Mi ovaj most u ovom trenutku nećemo dizati. Obavit ću sastanak s DPDS-om, kao i s našim dragim konzervatorima koji, vidimo i danas, imaju dvostruka mjerila. Kućice koje nisu smetale nikome, dobile su negativno rješenje, ali kad naši stariji, majke s kolicima, trudnice, invalidi, ne mogu ući u povijesnu jezgru, onda se nitko ne oglašava. Nema danas Pred Dvorom 1 ni velikog broja onih koji demonstriraju, žale se i tuže. Na to smo htjeli danas ukazati. Nadamo se da će se drvena konstrukcija promijeniti kako bi bio omogućen ulaz u Grad svima, a ono što je najbitnije: podržavamo radove, ali želimo odgovor na pitanje: ako su konzervatori odobrili da se radi drveni most, ne znam zašto se odužuje i čeka s parkom u Pilama, koji čeka već sezonu i pol. Kako sada izgleda, tko zna hoćemo li i ovo ljeto dočekati s neuređenim parkom. Ako oni ne žele, neka nama daju suglasnost. Mi kao Grad, Vrtlar, Čistoća, voljni smo o našem trošku urediti park. Ne znamo zašto čekaju? Uvijek je bio neki razlog zašto ne može, zadnje da radove blokiraju konzervatori. Nije mi jasno kako konzervatori mogu blokirati nešto gdje se može odvijati nesmetana prometna komunikacija, a kad ovdje s tim imamo problem, oni dobiju ‘zeleno svjetlo’ konzervatora. Pitanje je li to normalno postavljam sam sebi, ali i cjelokupnoj dubrovačkoj javnosti.

Budući da prozivate DPDS da nisu izišli ususret osobama s invaliditetom, što je sa zgradama Grada Dubrovnika? Na adresi Pred Dvorom 1 i u ‘Pentagonu’? Tamo osobe s invaliditetom nemaju pristup – bilo je naše prvo pitanje Ragužu nakon njegovog uvodnog izlaganja.

-Naravno da postoji velik niz takvih građevina. To je situacija gdje morate dirati u kamen. Sada da tražimo suglasnost DPDS-a da se skalini Pred Dvorom 1 idu rušiti, pitanje je bismo li dobili ‘zeleno svjetlo’. Može li se u Županiju ući bez toga? To pitanje ne postavljate. Zašto niste pošli u Županiju?

Ali prozivanje ne dolazi iz Županije – naš je odgovor.

-Znam, ali ovo nije pitanje ni Županije ni Grada. Ovdje je pitanje: nešto što dosad nije postojalo danas je ovdje osvanulo. Apsolutno podržavamo sve radove, ali ne i da nema pristupa za invalide, žene s kolicima, trudnice, starije osobe.

Osobe s invaliditetom ne mogu doći na kat Gradske uprave? – podsjetili smo zamjenika gradonačelnika.

-Postoji niz zgrada gdje se to ne može. Radit ćemo na tome da se to ispravi. Ali kad nam konzervatori daju ‘zeleno svjetlo’. Obećavam da ćemo prvom prilikom poslati konzervatorima upit možemo li rušiti dio skalina Pred Dvorom 1 kako bi se napravila mala kosina gdje bi invalidi mogli ući u zgradu. Rado ću vas obavijestiti kad dobijemo odgovor. Ako bude potvrdan, odmah pristupamo radove, a ako bude negativan nadam se da će vaš list to objaviti na naslovnoj stranici.

Postoji i puno nogostupa koji osobama s invaliditetom onemogućavaju normalno kretanje po gradu? Za nogostupe ne treba nikakva dozvola – nastavili smo podsjećati zamjenika gradonačelnika o problemima osoba s invaliditetom.

-Možemo tako nabrajati dalje. Postoji velik broj semafora koji prije nisu postojali, a sad imaju zvučni signal da invalidi mogu nesmetano proći.

Govorimo o onome što nedostaje – napomenuli smo mu.

-Govorimo o sto stvari. Ako ćete tražiti jednu lošu uvijek ćete je naći. Možete naći i onih 99 dobrih. Ja idem za ovih 99 dobrih i da se riješi stota.

Konstrukcija će biti maknuta za tjedan ili deset dana, a ovi problemi će ostati.

-Prema najavi koju imamo konstrukcija ostaje do 1. lipnja. Kalendari nam se ne podudaraju.

I nakon 1. lipnja ostaju brojni drugi problemi za osobe s invaliditetom.

-Tko zna hoće li ostati? Građani na izborima gledaju i glasaju onako kako se problemi rješavaju. Nama je drago da imamo podršku već treći mandat i da radimo na najbolji mogući način…

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist