Grad

RAGUŽ O ‘ZALEĐENOJ’ FONTANI “Ovo je kulturocid, Onofrio baru ćemo oduzeti stolove!”

RAGUŽ O 'ZALEĐENOJ' FONTANI "Ovo je kulturocid, Onofrio baru ćemo oduzeti stolove!"

Velika Onofrijeva fontana i u ponedjeljak ujutro osvanula je s ledom. I dok se dio prema Stradunu otopio (jer na tom dijelu teče voda iz špine), poprilično leda ostalo je na suprotnoj strani, gdje su špine zatvorene.

Kako saznajemo, Društvo prijatelja dubrovačke starine u dogovoru s gradskim komunalcima angažirao je vanjske suradnike iz ovlaštene tvrtke Građevinar Quelin da uklone led iz fontane. Ista tvrtka inače je zadužena za kompletnu obnovu fontane, koja bi trebala krenuti u 2016. godini.

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, koji je jutros oko 11 sati pregledao stanje na fontani, izjavio je za DuList kako je očito riječ o kulturocidu.

– DPDS su odgovorni za održavanje Onofrijeve fontane, a oni su danas angažirali vanjskog izvođača koji će  ukloniti led iz fontane. Konzervatori su obavijestili Policiju i tek će se znati stanje oštećenja kamena, ima li ga i u kojoj mjeri. Što se tiče Grada Dubrovinka, osobno, kao predsjednik Povjerenstva za javne površine sigurno ću na prvom sljedećem sastanku staviti ovo pitanje na dnevni red – kazao je zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.

Dodao je i to kako će se objektu koji je napravio ovaj ‘kulturocid’, kako ga je nazvao, uzeti na djelu ‘gdje najviše boli’.

– Oduzet će im se javna površina. Tu sam najveći ‘gangster’! – istaknuo je Raguž, dodavši kako je Onofrio bar krivac, a postoje i svjedoci koji su vidjeli kako se led baca u fontanu.

– Uostalom, više je nego očito, oni su jedini objekt koji ima ovoliku količinu leda. Ponavljam, oduzet će im se javna površina. Ovako se ne ponaša prema Dubrovniku  – zaključio je Raguž.

Iz PU dubrovačko-neretvanske potvrdili su nam kako su u subotu zaprimili dojavu iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku te su potom obavili određene razgovore i očevid.

– Tijekom dana ćemo o rezultatima izvijestiti Konzervatorski odjel, a koji također mora utvrditi je li došlo do oštećenja kulturnog dobra – ističu iz Policije.

– Upravo smo na terenu i vršimo očevid – kazala nam je jutros pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća.

 

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist