Aktualno

Radovi u Župi svetog Mihajla: ‘neviđeni ekocid’ ili ozbiljan projekt uređenja

Radovi u Župi svetog Mihajla: 'neviđeni ekocid' ili ozbiljan projekt uređenja

Neviđeni ekocid oko Crkve svetog Mihajla! Ispilane su tri stoljetne masline u krugu crkve, kao i jedan stoljetni čempres u blizini! – javili su nam i pisali naši sugrađani s područja Lapada, žaleći se na građevinske radove oko Župe svetog Mihajla, ogorčeni što će ‘ako ovako nastavimo, grad ostati bez stabala’.

Tragom te informacije posjetili smo Župu svetog Mihajla i razgovarali s don Marinkom Šljivićem, župskim kapelanom.

– Budući da masline koje se spominju spadaju u treću kategoriju, imali smo dozvolu za njihovu sječu, koju je od ovlaštenih osoba dobila tvrtka izvođač radova Alfa plan građenje. Ipak, mi smo odlučili ipak ih ne posjeći. Angažirali smo jednu tvrtku, a što nam je bio trošak od tri do četiri tisuće kuna, kako bi masline presadili sa sredine ledine na drugu lokaciju, bliže kraju. Ljudi su možda vidjeli da se sjeku grane, ali to se trebalo učiniti kako bi se drvo presadilo. I vidjet ćete da će dogodine te iste masline ponovno izrasti. Zbog zaštite maslina je i otežan pristup kamionima za odvoz zemlje, a dobili smo garanciju da će masline u roku od dvije do tri godine roditi. Također, niti jedan čempres nije maknut, a to se najbolje vidi na fotografijama nekadašnjeg i sadašnjeg stanja – odgovara don Marinko Šljivić, priznajući kako je uklonjeno tek jedno divlje drvo čaja koje je ugrožavalo zid crkve. Šljivić ističe kako je situacija u projektu čak suprotna od onog za što ih se optužuje.

Što je važnije – masline ili djeca?

-Prema projektu imamo još više zelenila koje ćemo zasaditi i time oplemeniti prostor. Imali smo dozvolu ukloniti smokve i dvije male jabuke jer ulaze u gabarite područja malonogometnog igrališta, ali smo i njih preselili – objašnjava Šljivić, a više o ovoj temi pročitajte u novom tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist