Natrag
22.8.2017 03:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

RADOVI U SEZONI Uređuje se Crkva sv. Marije na Lokrumu

12.6.2015 @ 18:11 Dulist Grad
4;4

Podijelite:

Od ponedjeljka kreću radovi na uređenju i sanaciji arheološkog lokaliteta starog Benediktinskog samostana i crkve sv. Marije na Lokrumu.

Tim povodom održan je i sastanak Maria Tevšića, v.d. ravnatelja s predstavnikom Društva prijatelja dubrovačke starine Lukšom Hanzom, arhitekticom Zvjezdanom Toljom i direktorom građevinske tvrtke Građevinar-Quelin Nikolom Bakijom.

Projekt uključuje prezentaciju arheoloških nalaza, sanaciju svih postojećih zidova ruševina crkve, zidanje novih zidova i podzidova na mjestima gdje je arheološkim istraživanjima dokazano njihovo izvorno postojanje te hortikulturno uređenje cijelog prostora od nove crkve do Maksimilijanovog ljetnikovca. Osim toga, rekonstruirat će se nekadašnji glavni ulaz u crkvu te srušiti nepotreban i konzervatorski nepoželjan objekt koji je izgrađen uz izvorno pročelje crkve na sjeverozapadnom uglu samostanskog kompleksa.

Također, projekt predviđa i gradnju spiralnih stuba unutar kule koje će omogućiti dostupnost posjetiteljima i tako postati još jedna atrakcija Lokruma. U prostoru ostataka crkve bit će izloženi svi najvažniji arheološki nalazi koje su na Lokrumu proteklih desetljeća otkrili dr. sc. Antun Ničetić i drugi istraživači. Budući da vrsta radova ne zahtjeva uporabu većih strojeva na sastanku je dogovoreno kako se radovi mogu odvijati za vrijeme turističke sezone jer neće predstavljati neugodnost za posjetitelje. Realizaciju projekta koji je izradila arhitektica Zvjezdana Tolja u cijelosti financira Društvo prijatelja dubrovačke starine, a radove koji će trajati oko 150 radnih dana, izvodit će dubrovačka tvrtka Građevinar-Quelin.

Uprava Rezervata izražava zadovoljstvo što je ovaj iznimno vrijedan projekt došao u fazu realizacije jer će se time valorizirati lokrumska povijesna baština koja je dosad bila nedovoljno istaknuta. Kako bi projekt imao što uspješniju realizaciju izvođač radova imat će na raspolaganju svu logistiku, opremu i kadrove Rezervata Lokrum.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana