Grad

RADIONICA U KABOGI Kako se sade ljute naranče?

RADIONICA U KABOGI Kako se sade ljute naranče?

U sklopu događanja Mjeseca krajobrazne arhitekture danas je u u vrtu Ljetnikovca Bunić Kaboga u suradnji s Osnovnom školom Marina Držića održana radionica za djecu s potrebnim potrebama.

Tematsku radionicu o sadnji ljutih naranči vodile su krajobrazne arhitektice Mia Erak i Vesna Hrga Martić u suradnji sa stručnim osobljem škole Marina Držića: Ljerke Anđelković, Antonije Čutura, Ivane Jakić, Jelene Pendo, Eve Janet Maltarić Spajić, i uz pomoć vrtlara dubrovačke tvrtke Vrtlar. d.o.o.

Vrijedne ruke malih osnovno školaca posadile su tri stabla ljutih naranči u vrtu Ljetnikovca Bunić Kaboga, koji je u procesu je stvaranja. Upravo su ljute naranče stoljećima prisutne u dubrovačkom krajobrazu i krase mnoge ljetnikovce.

Dječica, koja su bila podijeljena u tri tima, uživali su u suncu okupanom vrtu ljetnikovca.

Zajedno sa svojim tetama-učiteljicama prvo su kopali sadne rupe, postavili stabla, izvršili sadnju i na kraju naranče natopili vodom. Uz mnogo smijeha, veselja i sreće, sadnja ljutih naranača privedena je kraju. Izuzetno smo zahvalni djeci Osnovne škole Marina Držića i njihovim učiteljicama koje su rado prihvatile naš poziv za radionicu.

Stabla ljutih naranača, koje su dobila imena po vođama tima: Jakovu, Sebastianu i Antoniu, a od danas krase ljetnikovac Bunić Kaboga, bit će mjesto naših susreta i u idućim godinama, kada ćemo pratiti rast stabla gorkih naranača i dječice koja su ih s veseljem posadila.
Radujemo se našim budućim susretima.

Sutra će u organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata i Zaklade Batahovina Foundation, u Dubrovniku, obilježiti travanj kao međunarodni mjesec krajobrazne arhitekture nizom predavanja cijenjenih stručnjaka i ljubitelja krajobrazne arhitekture.

U nizu od ukupno šest predavanja s podrucja krajobrazne arhitekture namijenjenih stručnoj javnosti izdvajamo predavanje dr. sc. Bruna Šišića ‘Vrtni urbanizam povijesnog predgrađa Pila’, dr. sc Maje Anastazije Kovačević ‘Povijesni vrtovi – pristup obnovi’, te dr. sc. Mare Marić ’Trasa dubrovačkog renesansnog vodovoda u funkciji šetnice’.

U popodnevnom dijelu programa zanimljivo je predavanje i dr. sc. Ines Hrdalo ‘Urbana zelena infrastruktura Dubrovnika, zatim mag.ing.prosp.arch Dore Tomić ‘Usklađivanje zaštitnih i razvojnih zahtjeva na primjeru delte Neretve’, te interesantno predavanje i za širu publiku Ladislava Rakuljića, waldorfskog pedagoga ’Suvremeni trendovi uredenja prostora za djecju igru’. Predavanja se odrzavaju u velikoj saloči ljetnikovca Bunić Kaboga u razdoblju od 10 do 14.30 sati.

Cilj održavanja Mjeseca krajobrazne arhitekture u Dubrovniku je senzibilizirati javnost o važnosti krajobrazne arhitekture, zaštiti okoliša i prirode s naglaskom na očuvanje povijesnog naslijeđa dubrovacke baštine.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist