Crna kronika

RADIJ NA KARASOVIĆIMA Poljakinja priznala da je imala partnere i radioaktivni materijal nosila u Grčku!?

RADIJ NA KARASOVIĆIMA Poljakinja priznala da je imala partnere i radioaktivni materijal nosila u Grčku!?

Slučaj Poljakinje koja je u nedavno uhićena na graničnom prijelazu Karasovići na krajnjem jugu Hrvatske s manjom količinom radioaktivnog izotopa mogao bi dovesti do otkrivanja lanca trgovaca opasnim otpadom koji ide preko naše zemlje.

Navodno se obrat u ovom slučaju dogodio ovog tjedna kada je Poljakinja odustala od obrane da je radioaktivnu stvar pronašla na plaži, već da je materijal preuzela u Poljskoj te otkrivajući da je njena krajnja destinacija bila Grčka. U cijeli slučaj uključila se i SOA. No, krenimo redom, piše Index.hr.

Tvrdila da je našla radij na plaži te ga uzela kao suvenir

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska potvrdila je kako je 12. rujna prilikom izlazne granične kontrole vozila poljskih nacionalnih oznaka kojim je upravljala 45-godišnja državljanka Poljske došlo do “aktivacije portalnih monitora za detekciju ionizirajućeg zračenja”. Vozilo su u suradnji s policijom i carinom pregledali djelatnici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost kada je pronađen sumnjivi materijal za kojeg je preliminarnim analizama utvrđeno da pronađena količina ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi i okoliš, ali da je njegovo posjedovanje i rukovanje od strane neovlaštenih osoba kažnjivo.

Državno odvjetništvo izvijestilo je kasnije na svojoj stranici da su kod poljske državljanke, koja je nakon uhićenja završila u istražnom zatvoru, pronađene staklena kutijica i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226.

Poljakinja se prvo branila kako je radij našla na plaži u Banićima, mjestu koje se nalazi 40-tak kilometara od Dubrovnika te ga odlučila uzeti kao suvenir. No, policija je pregledom njenog osobnog automobila Toyota Corolla pronašla Geigerov brojač, odnosno ručni uređaj za mjerenje radioaktivnosti, što je bio znak da ne govori istinu.

Krajnja destinacija – Grčka?

Kako doznaje Index 45-godišnja ekonomistica iz Korytnice kraj Varšave promijenila je svoj iskaz. Naime, ona je kako doznajemo, istražiteljima detaljno opisala put dolaska iz Poljske u Hrvatsku otkrivši kako je krajnja destinacija bila Grčka.

Priznala je kako sporni radioaktivni materijal nije pronašla na plaži u Banićima već ga je dovezla iz Poljske kao i da je imala partnere.

Izvor tvrdi Indexu kako je cijeli slučaj rasvijetljen nakon što se u istragu intenzivno uključila Sigurnosno obavještajna agencija (SOA). Obradom ovog i nekoliko sličnih slučajeva SOA je čini se razotkrila lanac trgovine opasnim materijalima u regiji.

Odvjetnik uhićene Poljakinje nije htio ni potvrditi ni demantirati ove navode.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist