Hrvatska

PRVI PUT U POVIJESTI Približili smo se brojci od 100 milijuna noćenja

PRVI PUT U POVIJESTI Približili smo se brojci od 100 milijuna noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom mjeseca kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno 4,4 milijuna dolazaka (+6 posto) i 31,8 milijuna noćenja (+6 posto), dok je od siječnja do kolovoza ostvareno 14,8 milijuna dolazaka (+14 posto) i 85 milijuna noćenja (+13 posto). Riječ je o rezultatima koje su danas u Ministarstvu turizma predstavili ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

-Rekordi turističkog prometa koji nas prate od početka godine potvrđuju i opravdavaju kvalitetno upravljanje turističkim sustavom, dobro odrađene promotivne aktivnosti, snažno ulaganje u kvalitetu ponude i usluge, te raznolikost sadržaja u destinacijama. Najave za postsezonu su odlične i ovaj snažan dvoznamenkasti rast turističkog prometa približava nas, prvi put u hrvatskoj povijesti, brojci od 100 milijuna noćenja. Isto tako, na razini cijele godine očekujemo viši turistički rast od europskog prosjeka. To je smjer u kojem želimo ići i dalje, jer samo predanim i kvalitetnim radom svih dionika u turizmu Hrvatska može postati još konkurentnija turistička destinacija – poručio je ministar Cappelli.

S ministrom se složio i direktor Staničić koji je dodao da se pozitivni trendovi očekuju i tijekom narednih mjeseci, posebice u rujnu.
-Glavni dio ove turističke godine je doista ispunio naša očekivanja jer je hrvatski turizam rastao po visokim stopama i tijekom glavnih ljetnih mjeseci kada su naši kapaciteti tradicionalno najpopunjeniji. Ovih dana u Hrvatskoj boravi više od 500 tisuća turista pa vrlo dobre rezultate očekujemo i tijekom mjeseca rujna koji svake godine postaje sve značajnijim za naše ukupne rezultate. Cilj je da ovu godinu uspješno privedemo kraju te da spremni uđemo u 2018. godinu za koju smo već krenuli s određenim pripremama – zaključio je direktor Staničić.

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u kolovozu, strani turisti su ostvarili 4,1 milijun dolazaka (+6 posto) i 28,2 milijuna noćenja (+6 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 1,4 posto u dolascima i 8 posto u noćenjima. Tako je u kolovozu najviše noćenja ostvareno u Istri (8,6 milijuna noćenja), Kvarneru (6,1 milijuna noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija s 4,7 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 2,4 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska s 2,2 milijuna noćenja, Ličko-senjska s 1,5 milijuna noćenja te Zagreb sa 250 tisuća noćenja. Na kontinentu je u kolovozu, ne računajući grad Zagreb, ukupno ostvareno 316 tisuća noćenja (rast od 12 posto), a najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (150 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj (43 tisuće noćenja) i Međimurskoj županiji (24 tisuće noćenja). Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja u kolovozu ostvareno u Rovinju, Medulinu, Poreču, Dubrovniku, Umagu i Crikvenici.

Promatrajući pak razdoblje od siječnja do kolovoza, strani turisti su ostvarili 13,3 milijuna dolazaka (+14 posto) i 75,3 milijuna noćenja (+13 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 9 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima. Najviše je noćenja ostvareno u Istri (23,4 milijuna noćenja), Kvarneru (15,8 milijuna noćenja) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (15,7 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija sa 11,6 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska županija s 6,7 milijuna noćenja, Šibensko-kninska sa 6 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija s 2,8 milijuna noćenja te Zagreb s 1,5 milijuna noćenja. Na kontinentu je ostvareno 1,4 milijuna noćenja (+18 posto), a najviše noćenja je ostvareno u Karlovačkoj županiji (470 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj županiji (221 tisuća noćenja) te u Osječko-baranjskoj županiji (118 tisuća noćenja).

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist