Hrvatska

PRVI PUT OD 2004. Fitch povećao rejting Hrvatskoj

Novac

Konačno se i to dogodilo, a čekali smo od 2004. godine. Rejting agencija Fitch podigla je rejting Hrvatske, i to na ‘BB+’ uz stabilne izglede.

To su objasnili stabilnim rastom gospodarstva, snažnom turističkom sezonom i poboljšanjem javnih financija. Prema analitičarima Fitcha, hrvatski gospodarski rast u 2017. godini ostao je na 3 posto jer je Hrvatska imala koristi od snažne cikličke pozicije, povećanog ‘povlačenja’ sredstava iz EU fondova, izvrsne turističke sezone te porezne reforme. Pohvalili su poboljšanje javnih financija koje je dovelo do prvog suficita opće države.

Podsjetimo, posljednji put je jedna rejting agencija podigla rejting Hrvatskoj 2004. godine. Bio je to Standard & Poor’s (S&P), koji je povećao rejting države s ‘BBB-‘ na ‘BBB’. Nakon toga je uslijedio niz smanjivanja rejtinga u sve tri vodeće svjetske rejting agencije (S&P, Fitch, Moody’s).

Danas Fitch hrvatski rejting drži jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody’s dva stupnja ispod investicijske razine. Pritom S&P drži pozitivne izglede (jedan korak do povećanja rejtinga), dok su kod Moody’sa stabilni.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist