Hrvatska

PRVA SJEDNICA VLADE Predstavljena porezna reforma

PRVA SJEDNICA VLADE Predstavljena porezna reforma

Pva sjednica Vlade Andreja Plenkovića na kojoj je, između ostalog, predstavljena porezna reforma ministra financija Zdravka Marića, održana je jutros u Banskim dvorima.

Premijer Andrej Plenković naglasio je četiri glavna zadatka njegove vlade: stabilan gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja te društvena pravednost i solidarnost. Prije prepuštanja riječi Zdravku Mariću izrazio je nadu kako će nova porezna reforma stvoriti stabilan porezni sustav.

-Osnovni ciljevi reforme da se porezni sustav pojednostavni, da bude transparentan, efikasan i već u prvoj godini, ciljani deficit bude 2 posto BDP-a, da stvorimo uvjete da se kroz porezno raszterečenje ne ugrozi taj cilj. Jedan od glavnih ciljeva je da porezna uprava ide u smjeru toga da bude partner i servis građanima i poduzetnicima, da može odgovoriti na sve izazove s kojima se suoči- izjavio je Marić.

-Hrvatska ima jedinstvenu stopu poreza na dobit od 20 posto. Imamo brojne olakšice koje iz fiskalnog afekta koštaju, a jako ih mali broj korisnika koristi.- nastavio je Marić. Predlaže se spuštanje opća stope poreza na dobit s 20 na 18 posto za sve korisnike, a stope za poljoprivrednike i poduzetnike s prihodima manjima od 3 milijuna kuna na 12 posto. Obrtnicima i malim poduzetnicima Marić je obećao dodatnu fleksibilnost kod plaćanja poreza na dobit prema knjigovodstvu ili novčanom tijeku.

Kako se na planiranju povećanja prihoda ozbiljno radilo, Marić je utvrdio činjenicom da je napravljeno 160 različitih scenarija od kojih je odabran onaj s najvećom koristi za većinu obveznika.

-Smanjuju se stope poreza na dohodak s 25 na 24, te sa 40 na 36, a umanjuju se i porezne obveze za umirovljenike i osobe na područjima od posebne državne skrbi. Imamo četiri različita osobna odbitka, a novi je prijedlog da 3 800 kuna primanja bude osnovni jedinstveni prag za osobne odbitke. Uvodimo i stimulativnu mjeru za drugo i treće dijete kad je riječ o osobnom odbitku jer je namjera Vlade demografska obnova – objasnio je ministar odbacujući priče o smanjivanju olakšica za djecu ili njihovo ukidanje.

-PDV od 25 posto je drugi najveći u EU, a postoji i veliko odstupanje u odnosu na snižene stope – izjavio je Marić i uveo u planirane promjene.

Uvodi se jedinstveni porezni razred od 0 kuna do 17 500 kuna za primjenu porezne stope od 24 posto dok bi s 1. siječnja 2018. u RH prema prijedlogu bile samo dvije stope PDV-a. Ona od od 24 posto i 12 posto.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist