Grad

PROSVJEDNA AKCIJA Srđevci traže smanjenje obuhvata za golf, župan ih pozvao na razgovor

PROSVJEDNA AKCIJA Srđevci traže smanjenje obuhvata za golf, župan ih pozvao na razgovor

Građanska inicijativa Srđ je naš danas je u pet do podne održala prosvjednu akciju pred uredom župana Nikole Dobroslavića. Župan im je izašao u susret i pozvao ih na razgovor.

Kako je istaknuo Đuro Capor prosvjedna akcija ima za cilj smanjenje obuhvata golfa na Srđu s postojećih 310 na 100 hektara, a sukladno odluci suda iz studenoga 2015. godine kojom su poništene izmjene županijskog prostornog plana Sanaderovog povjerenika Želimira Bosnića.

Iako su još u subotu Srđevci tražili potpuno brisanje golf igrališta iz prostorno-planske dokumentacije, danas su promijenili svoj zahtjev te traže dakle smanjenje obuhvata. Capor je to objasnio riječima:

-Procijenili smo kako nije realno da župan sada u potpunosti izbriše golf, pogotovo u svjetlu svih prijetnji tužbama, arbitražom i odštetom. Pozivamo se na presudu suda donesenu u studenom 2015. godine kojom su izmjene povjerenika Bosnića proglašene nezakonitim – rekao je Capor, dodavši kako su se Srđevci danas okupili pred Palačom Ranjina jer je na jučerašnji dan prije četiri godine završeno prikupljanje potpisa za prvi referendum na zahtjev građana u Republici Hrvatskoj kojim su građani Dubrovnika pokazali da žele odlučivati o tome što će na Srđu biti.

-U međuvremenu, donesene su tri različite presude različitih sudova koje pokazuju da se sporni projekt temelji na nezakonitim odlukama te sve govore u prilog tome da su građani i struka bili u pravu kad su upozoravali na štetnost ovog projekta. Razotkrilo se također da sve one garancije koje je Razvoj golf davao da će sva infrastruktura biti plaćena od strane te tvrtke ne stoje te da je trošak infrastrukture u cijelosti problem građana RH, javnih tvrtki i Grada Dubrovnika. Zašto smo tu danas upravo pred uredom gospara župana? Zbog toga što su u tijeku Izmjene županijskog prostornog plana te se uz njih također provodi postupak Strateške studije utjecaja na okoliš. I Strateška studija utjecaja na okoliš i HIA, koju je izradila Županija, su ozbiljni dokumenti plaćeni novcem građana – rekao je Capor dodavši kako ih zabrinjava ‘zbog čega se rezultati i zaključci tih dokumenata ne provode kroz aktualne izmjene prostorno-planske dokumentacije.

-Ukoliko je projekt golfa jako štetan i za prirodnu i kulturnu baštinu, zbog čega se njegov obuhvat ne smanji na 100 hektara. Također i sudska presuda Visokog upravnog suda potvrdila je da je 2006. povjerenik Sanaderove Vlade nezakonito uvećao obuhvat golfa na 310 hektara. Mi smo kao građani uspjeli sudskim putem poništiti sve bitne dokumente na kojima se ovaj projekt zasniva. Stoga ne postoji nikakva mogućnost odštete ili tužbe. To ponavljamo da su građani mirni. Sud je pokazao da se projekt temelji na nezakonito izdanim dokumentima. Stoga smatramo da su sve prijetnje arbitražama i tužbama, koje se javljaju sada, samo pritisak na župana, na resorne ministre ili neke nove odluke županijskih tijela i gradskog vijeća kojima bi se pokušalo golferima osigurati nepripadajuću dobit – rekao je Đuro Capor ispred inicijative Srđ je naš.

Ponovio je kako je 10 tisuća Dubrovčana reklo ne ovom projektu.
-Voljeli bismo da župan posluša volju građana i da ne zaboravi da su se građani ogromnom većinom izjasnili protiv ovog projekta. Voljeli bismo da župan ne zaboravi ni sudske presude i sve one financijske obveze koje proizlaze iz plaćanja infrastrukture za golf. Želimo da se ti stari sanaderovski aranžmani s Razvoj golfom raskinu i da se u ovoj demokratskoj Hrvatskoj konačno posluša volja građana – zaključio je Đuro Capor.
Po završetku prosvjedne akcije Srđevci su otišli na razgovor sa županom, nakon čega se novinarima obratio i sam Dobroslavić.

Župan: Nemam ovlasti za brisanje

– U svakom slučaju uvažavamo naše sugrađane i zato smo razgovarali s predstavnicima ove inicijative o svim pitanjima koja su vezana za taj problematični projekt na Srđu. Župan nema te ovlasti da može unositi ili brisati iz prostornog plana bilo što, ali sve ono što se kao primjedba kroz javnu raspravu utvrdi bit će uzeto u obzir – rekao je Dobroslavić.

Na upit smatra li da bi ovakav projekt s tri presude trebao biti u prostornom planu županije, s obzirom da je Mostov najvjerojatniji kandidat za župana Nikola Grmoja izrazio svoje protivljenje ovakvom projektu.
– Kroz moje ovlasti kao župana napravit ću sve što mogu, a nije dobro da gospodin Grmoja ovakvu jednu životnu temu pokušava iskoristiti u predizborne svrhe i zloupotrijebi ove ljude koje s projektom žive već godinama – rekao je Dobroslavić.
Upitan zašto se obuhvat golfa na Srđu nije smanjio nakon presude Visokog upravnog suda koji je 2015. godine proglasio nezakonitu odluku povjerenika Želimira Bosnića, Dobroslavić je ustvrdio:

– Presuda Visokog upravnog suda je ukinula donošenje izmjena i dopuna prostornog plana od strane povjerenika prostornog plana od strane tadašnjeg povjerenika Želimira Bosnića (2006. godine), i ta presuda nije govorila o smanjivanju zona. Mi smo odluku proveli sukladno tumačenju resornog Ministarstva. Sud nije naložio smanjivanje, nego da je bilo nezakonito donošenje odluke o povećanju. Sve zone koje se u kasnijim izmjenama nisu mijenjale išle su van iz plana, ali one koje su se mijenjale ostaju u planu. Zbog toga je i projekt golfa ostao u planu – rekao je Dobroslavić.

 

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist