Natrag
18.8.2017 20:38

facebook

twitter

google

rss

dulist

PROPADA BAŠTINA Lapadska kapelica prodaje se za 15 tisuća eura!

29.11.2014 @ 17:13 Andrea Falkoni Račić Grad

Podijelite:

Kapelica Mater Dolorosa (Majka žalosna), smještena uz put koji vodi prema Gimanu i Osnovnoj školi Lapad, prodaje se za 15 tisuća eura. Riječ je o crkvici od 25 kvadrata, koju prodaje obitelj Dubčić.

Kako nam je objasnila vlasnica Mira Dubčić, ovo zaštićeno kulturno dobro, koje je potrebno obnoviti budući da je devastirano, prodaje se jer je ona i suprug, zbog strogih uvjeta zaštite, ne mogu obnoviti. A želja im je bila u njoj napraviti atelje ili galeriju budući da je kao stvorena za nekakav tihi obrt. Za sanaciju posjeduju svu potrebnu dokumentaciju, ali danas više nisu u mogućnosti to i sprovesti u djelo.

Idealna za atelje, galeriju…

– Odustali smo nakon nekoliko godina borbe i pokušaja da crkvicu obnovimo. Naišli smo na tisuću problema, potrošili smo puno novaca i vremena, a ništa nismo uspjeli napraviti. Stoga smo se odlučili za prodaju. Ponudili smo je po pravu prvokupa Gradu, Županiji te Republici Hrvatskoj, no interesa nema. Prodajemo je sa željom da se ista obnovi i adaptira jer je u ruševnom stanju. Puno smo truda uložili, ali nitko nije bio zainteresiran pružiti pomoć – ističe gospođa Mira, dodavši kako će budućem vlasniku pokloniti i dvoja ulazna vrata izrađena na starinski način od ariša. Crkvici je nužna i sanacija krova, što sami nisu mogli napraviti budući da je pod zaštitom pa se treba obnavljati sukladno konzervatorskim smjernicama.

Kapelici pripadaju i tri parkirna mjesta, tvrdi, no upravo zbog toga su imali problema sa stanarima susjedne zgrade tijekom postupka parcelacije zemljišta. Kapelica je bila nuđena i Društvu prijatelja dubrovačkih starina, a predloženo je i župi Svetog Mihajla, no interes je, kaže Mira Dubčić, izostao.

– Ova crkvica ima svoju povijest. Čudi me da je Grad nije želio otkupiti kako bi se uredila. Ne moraju se samo zidine uređivati – govori dalje gospođa Mira, dodavši kako ih brine i činjenica što kao njeni vlasnici mogu biti kažnjeni jer je u takvom stanju u kakvom jest. No, jednostavno, oni nemaju novaca za taj pothvat. Stoga je žele prodati kako bi se crkvica konačno obnovila i stavila u nekakvu funkciju.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana