Kultura

‘PRONAĐI RAZLIKE’ Ne propustite jedanaesto ‘Sjećanje grada’ Hrvoja Juvančića

'PRONAĐI RAZLIKE' Ne propustite jedanaesto 'Sjećanje grada' Hrvoja Juvančića

‘Sjećanje grada’ projekt je istraživanja i prikazivanja filmske i video arhive grada Dubrovnika koji već jedanaestu godinu priprema autor Hrvoje Juvančić.

U ovogodišnjem ‘Sjećanju grada’ koje će se s nazivom ‘Pronađi razlike’ održati 26. kolovoza od 20.30 do 23.30 na ulazu od Pila, autor Hrvoje Juvančić će kroz dvije istovremene projekcije Dubrovčanima i turistima omogućiti promatranje života Grada snimljenog u rasponu od 27 godina.

Dvadesetominutni video film ’24 sata: 14. 8. 1990.’ nastao je na osnovi Juvančićevih snimka života Grada toga davnog datuma, a prikazuje amblematska mjesta Grada snimljena u jednom danu: Stradun, Lokrum, Pjacu, Prijeko, kafiće, noćni život… 16. i 17. srpnja 2017. godine Juvančić je prema istim motivima i kadrovima iz 1990. snimio novi 20 minutni film te ga, kao i prvu verziju od prije 27 godina, ponovo opremio duhovitim titl komentarima snimljenih zbivanja.

U današnjem vremenu aktivnog propitivanja smjera daljnjeg razvoja Dubrovnika, 11. Sjećanje grada: ‘Pronađi razlike’, više je nego nostalgična usporedba ‘nekad i sad’. Ova dvokanalna filmska prostorna instalacija omogućuje dublji, analitički uvid u stvarno stanje današnjeg duha i života ljetnoga Grada, te kao na dlanu potvrđuje neke istine o brojnim promjenama, ali i dekonstruira neke već uvriježene novonastale mitove o građanima ‘naklonjenijoj prošlosti’. Jer Dubrovnik je i onda bio (pre)opterećen turistima, a Stradun je i prije 27 godina bio krcat kao i danas.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist