Aktualno

Promjena Plana za proširenje marine

Promjena Plana za proširenje marine

Dubrovačko-neretvanska županija pokreće ciljane izmjene i dopune Prostornog plana. Odluku o javnoj raspravi o prijedlogu ciljanih izmjena donio je župan Nikola Dobroslavić 27. lipnja ove godine.

Javni uvid trajat će osam dana, i to od 9. do 17. srpnja, a javno izlaganje održava se u četvrtak, 12. srpnja u Velikoj vijećnici. No, zanimljivo je spomenuti što je zapravo predmet ciljanih izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije Dubrovačko-neretvanske županije. Na prvom je mjestu proširenje ACI marine u Komolcu, o čemu je krajem svibnja za duList govorio i direktor ACI marine Dubrovnik Mato Franković.

Franković je istaknuo kako je prijeko potrebno što žurnije proširiti marinu kako bi se, prema planu proširenja, moglo smjestiti 40 velikih plovila. Interes mega jahti za godišnjim vezom u dubrovačkoj marini je velik, no zbog nedostatka takvih vezova jahtaši odlaze u Šibenik te Crnu Goru.
 
CESTE, MARINE, VJETROELEKTRANE…
 
Franković je također istaknuo kako se u PP Županije dogodila omaška te nije uneseno proširenje marine, pa je naknadno utvrđeno kako je potrebno ići na tzv. točkaste izmjene. To su upravo ove ciljane izmjene plana, no njima se predlažu i druge izmjene, uz proširenje marine.

U ciljane izmjene unijet će se među ostalim i planiranje čvora Karamatići i odmorišta PUO Pečine na brzoj cesti čvor Ploče – Luka Ploče. Izvršit će se i korekcije te prekategorizacije trasa županijskih i lokalnih cesta, a predlaže se i povećanje kapaciteta ugostiteljsko-turističke namjene izvan naselja Bili dvori u Općini Orebić. Povećat će se i kapacitet luke planirane luke nautičkog turizma u Lovištu u Općini Orebić, kao i premještanje sportsko-rekreacijske zone golfa u istraživanju s Lisačkih Rudina na lokaciju Sestrice.

Županija će promijeniti status luke nautičkog turizma u Lumbardi, ukinut će se eksploatacijsko polje AGK Humac, također u Lumbardi te će se izvršiti premještanje i povećanje potencijalne zone vjetroelektrane s lokacije Čukovica na lokaciju Mala Žaba u Zažablju.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo