Zanimljivosti

PROMIJENITE NAVIKE Deset načina kako pomoći bubrezima

PROMIJENITE NAVIKE Deset načina kako pomoći bubrezima

Bubrezi su među najvažnijim organima tjelesnog sustava – filtriraju krv, proizvode hormone, apsorbiraju minerale. Posebno su poznati i kao zaštitnici tijela od otrova, zato što eliminiraju toksine i neutraliziraju kiseline. Ovaj mali organ dnevno pročisti čak 200 litara krvi i zbog svega što čine za naše tijelo, trebali bismo ih čuvati.

No istraživanja pokazuju drugačije – bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju. Bolest bubrega pripada skupini “tihih bolesti”, čiji se simptomi neće pokazati na samom početku bolesti, nego kada je situacija već ozbiljna.
Znanstvena istraživanja i iskustva pacijenata pokazala su da bubrezi godinama mogu obavljati svoju funkciju, ali sa smanjenim kapacitetom. Oštećeni bubrezi mogu raditi i sa samo 20 posto svog kapaciteta, a da ne posumnjamo da s njima nešto nije u redu. Zato su preventiva i pravovremeno djelovanje najvažniji.
Riješite se nezdravih navika

Ovo su, prema mišljenjima stručnjaka, 10 štetnih navika koje opasno oštećuju vaše bubrege i koje je potrebno što prije mijenjati:
1. Manjak vode u organizmu – Najvažnija zadaća bubrega je filtriranje krvi i eliminacija toksina iz organizma. Bubrezima u toj funkciji pomaže tekućina, konkretno voda. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti.
2. Višak soli u prehrani – Zlatno je pravilo: ne više od 5 grama soli dnevno za zdravlje cijelog organizma. Sve više od toga je previše, i višak će prvi osjetiti bubrezi. Kod slanih namirnica, bubrezi rade više jer moraju izlučiti natrij koji se nalazi u soli. Višak soli utječe i na krvni tlak te brojne druge bolesti pa je unos soli svakako nužno kontrolirati.
3. Zadržavanje urina – Mnogi izbjegavaju koristiti javne toalete ili zbog silnih obaveza odgađaju odlazak na toalet. Često zadržavanje urina povećava pritisak na mokraćni mjehur, a može dovesti i do otkazivanja bubrega, bubrežnih kamenaca i inkontinencije.
4. Previše šećera – Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno da se poveća razina proteina u mokraći, pokazuju nedavna istraživanja. Protein u mokraći jedna je od prvih znakova poteškoća s bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, čime su bubrezi na stalnom udaru.
5. Manjak vitamina i minerala – Manjak vitamina i minerala preduvjet je za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezij smanjuju rizik od dobivanja bubrežnih kamenaca pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima svakako uključite u svoju redovnu prehranu.
6. Životinjski proteini – Za zdrave bubrege, prehrana bi trebala obilovati voćem i povrćem. Svaki unos proteina, osobito namirnica životinjskog podrijetla, dodatno opterećuje rad bubrega. S vremenom, to može dovesti do oštećenja i smanjene funkcije bubrega.
7. Manjak sna – Tijekom spavanja, tijelo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovit san nužan za oporavak bubrega. Preporuka je između 6 i 8 sati, svakog dana.
8. Previše kave – Poput soli, i kava opterećuje bubrege. Kofein može povisiti krvni tlak, čime su bubrezi pod posebnim stresom, što s vremenom dovodi do njihovih oštećenja. Pijte do dvije šalice dnevno.
9. Tablete protiv bolova – Iskustva pacijenata pokazala su da korištenje tableta protiv bolova (kao što su aspirini, ibuprofeni i druge skupine lijekova) može dovesti do naglog zatajenja bubrega. Birajte radije prirodne metode ublažavanja boli i zaštitite svoje bubrege.
10. Konzumacija alkohola – Bubrezi neće stradati od jedne čaše vina, no pretjerana konzumacija alkohola dugoročno oštećuje bubrege. Alkohol je toksin kojega bubrezi moraju preraditi i izbaciti. Kao diuretik tijelu oduzima dragocjenu vodu i tako dvostruko nepovoljno utječe na rad bubrega.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist