Grad

PROMAŠENA OČEKIVANJA Proračun manji za 55 milijuna kuna

PROMAŠENA OČEKIVANJA Proračun manji za 55 milijuna kuna

Prijedlog Proračuna za 2015. godinu je napravljen realno, temeljem stvarnih prihoda i primitaka. Umanjen je za 55 milijuna kuna. To ne znači da su prihodi podbacili – kazao je jutros gradski pročelnik za financije i proračun Niko Pavlović.

– Do 15. studenoga su, po zakonu, čelnici lokalne samouprave trebali predati prijedlog Proračuna za narednu godinu predstavničkom tijelu. Danas je 18. studenog i Grad Dubrovnik, kao i svi drugi, nije mogao dati gotov prijedlog jer nisu ispunjeni uvjeti. Naime, Vlada još uvijek nije donijela ekonomske smjernice i upute, što su trebali donijeti još u lipnju. Vezane su nam ruke, ali smo još u srpnju krenuli s izradom rebalansa i proračuna za 2015. godinu. Tako da smo u rujnu napravili tzv. nacrt prijedloga Proračuna – objasnio je pročelnik Pavlović.

Dodao je kako je Odjel zaprimio 39 prijedloga i primjedbi na proračun, koji su i prihvaćeni, ako su bili u nadležnosti Grada. Spomenutih 55 milijuna kuna smanjenja Pavlović je razlučio:

– Prihode od ulaznica za zidine planirali smo za 80 milijuna kuna. Procjena je bila realna, jer se toliko i ostvarilo. Ali smo pretpostavljali da će se realizirati zakon koji regulira naplatu. To se nije dogodilo, sve je ostalo po starom. Zato smo ostavili 31 milijun kuna prihoda. Nadalje, nosili smo 5 milijuna koncesije za žičaru. Zakon koji je donesen je nedorečen, vlasnik nije voljan dio dobiti ustupiti Gradu i spoznali smo kako to nećemo moći realizirati. Također, htjeli smo prodati gradske stanove za 5 milijuna kuna, ali situacija na tržištu nije povoljna. Isto tako, nismo ostvarili niti 5 milijuna kuna za Groblje Dubac. Na kraju, od prije smo znali da će biti promjena u sredstvima za dobit. tako smo 2013. godine imali 28 milijuna kuna. Smanjili smo prihod na 20, ali smo spoznali da će prihod biti do 13 milijuna kuna pa smo i tu smanjili prihod za 7 milijuna kuna – objasnio je Pavlović.

– Imali smo 72 milijuna kuna planiranih, a bili smo ih prisiljeni skinuti. Ukupne prihode smanjujemo za 55 milijuna pa to znači da će prihodi na kraju porasti za 16 milijuna kuna – istaknuo je Pavlović, dodavši kako Grad trenutno na svom računu ima 35 milijuna kuna.

– Imali smo nedobronamjerne kritike gradskih vijećnika da smo nerealno planirali proračun. Pokušao sam objasniti razloge za umanjenje, ali i da su prihodi rasli iznad propisanih stopa, po čemu smo jedni od rijetkih – rekao je Pavlović te zaključio:
– Bili smo svijesni da se neki od ovih prihoda neće realizirati. Zakon nam je propisao da sve izvore financiranja povežemo s rashodima i to je strogo provođeno. Inače bi proračun doveli u minus.

Gradonačelnik Vlahušić sve skupa komentirao je riječima:
– U rebelansu se nalazi i kupovina Čingrije, ali i ljetnikovca Bosdari jednokratno. Grad koji ja vodim kupuje. Građanima smanjujemo prireze, poreze i komunalne doprinose, a uzimamo novac bogatima. Privatnicima dajemo da ostvare svoje projekte na Srđu, Belvederu, ali onda uzimamo visoke poreze i taj novac dajemo siromašnima. Robin Hood!

– Dio HDZ-a i Srđ je Grad misli da se treba ponašati kao Super Hik. Bogatima dati sve za ništa, a ja ne mislim da je to javni interes. Možda neki koji se napiju tako misle. Jutros sam donio odluku da se iznad ulaza u Gradsku vijećnicu postavi natpis ‘Obliti privatorum publica curate’, koji će se vidjeti s govornice. Zamolit ću sve vijećnike da dok su za govornicom i gledaju taj natpis govore u interesu grada. A kad sjednu, kad zaborave interes Grada, neka glasaju protiv, jer ne vide natpis – zaključio je Vlahušić.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist