Grad

PROJEKT ‘ONI SU STVARALI DUBROVAČKI TURIZAM’ ‘Ivo Bautović bio je vizionar’

PROJEKT ‘ONI SU STVARALI DUBROVAČKI TURIZAM' ‘Ivo Bautović bio je vizionar’

Dvanaesto izdanje knjižice ‘Oni su stvarali dubrovački turizam’ posvećeno je radu, umijeću i znanju kojim je direktor tadašnjeg hotelskog kompleksa Babin Kuk, Ivo Bautović, pridonio razvoju i napretku dubrovačkog turizma.

Projekt ‘Oni su stvarali dubrovački turizam’ provodi se posljednjih šest godina kojim se, kroz kraći pregled, prisjeća svih onih koji su doprinijeli razvoju turizma u Dubrovniku. Ovo izdanje naziva ‘HTC Dubrava – Babin Kuk’ – Danas ‘Valamar’; Ivo Bautović Prvi direktor ovog hotelskog-turističkog centra’ pripremio je i napisao bivši turistički djelatnik Lukša Lucianović, a predstavljeno je ove subote u restoranu Mimoza.

– Ovo je naše 12. druženje gdje se prisjećamo ljudi zaslužnih za razvoj dubrovačkog turizma. Ovoga puta prisjetili smo se gospodina Iva Bautovića koji je bio prvi direktor hotelskog kompleksa na Babinom Kuku. Inače, trebamo reći kako je ideja o izgradnji Babina Kuka potekla od bivšeg trgovačkog poduzeća Minčeta u 60-im godinama. Gospodin Ivo Bautović poslije završenog obrazovanja dolazi u Dubrovnik gdje se zapošljava u spomenutom poduzeću i počinje voditi odjel za investicije. Kao novo poduzeće, formiralo se poduzeće Babin Kuk gdje je direktor postao Ivo Bautović. Međunarodna banka je donijela odluku da se to poduzeće pripoji hotelskom turističkom poduzeću u Dubrovniku, što je i učinjeno. Kompleks je otvoren 1975. godine, a dvije tri godine godine počeli su poslovati samostalno također pod vodstvom gospodina Iva Bautovića – naglasio je Lucianović.

Joško Jelavić rekao je kako je imao čast, tada prateći turizam, izravno za Radio Dubrovnik prenositi taj veliki događaj otvaranja kompleksa Babin Kuk.

– Danas se posebno prisjećamo povijesti stvaranja i razvoja hotelskog turističkog centra Babin Kuk, a sada Valamar. Gospodin Ivo Bautović bio je vizionar koji je pridonio razvoju dubrovačkog turizma. On je najzaslužniji i najviše je napravio kako bi došlo do realizacije projekta. To je projekt u kojeg je uloženo dosta novaca i koji je sagrađen u vrlo kratkom vremenu – u roku od 16. mjeseci. To je tada bio revolucionaran način izgradnje hotelskih objekata u tadašnjoj Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj – naglasio je Jelavić i dodao kako je ova knjižica odličan povijesni prikaz koji može poslužiti i mlađim naraštajima.

– Ovo što mi radimo jest evidentiranje povijesti za naše mlađe naraštaje. Sve ove knjižice bit će danas, sutra u knjižnicama i djeca onih koji su stvarali turizam dobit će još veća saznanja o radu njihovih djedova i baka. Sad je sve drukčije, ali ono što su oni radili u ono doba – to je bilo veliko. Ostavili su nam veliki zalog, a na mlađima je da to unaprijede – rekao je Jelavić.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist