Grad

PROJEKT „MORE“ Grad želi monopol nad obalom i akvatorijem

PROJEKT „MORE“ Grad želi monopol nad obalom i akvatorijem

Grad Dubrovnik želi preuzeti kontrolu nad cijelim akvatorijem oko grada, kako bi konačno bio integriran i kopnom i morem – kazao je gradonačelnik Vlahušić jutros u obilasku završnih radova u Parku Batala.

– Želimo nastaviti dogovor s ministarstvima kako bi promjenom Zakona o pomorskom dobru sve ono čime upravlja Županija ubuduće upravljao Grad. Od Županije smo već preuzeli ceste, a i u drugim elementima se događa da Županija gubi svoju ulogu. Želimo preuzeti Porat, Batalu i sve ostalo. Prijedlog zakona je već upućen, razgovarao sam s ministrom i mislim da će zakon ići u smjeru da županijska lučka uprava postane gradska, a da pomorsko dobro više ne određuje Županijska skupština već Agencija za pomorsko dobro. Time bismo postali vlasnici i desne obale Omble i Zatona i otoka, kompletnog akvatorija. Čim brod uplovi, počinje uprava i naplata svih servisa – izjavio je Vlahušić.

– Dao sam nalog direktoru Luke Dubrovnik Božu Memedu i predsjedniku Nadzornog odbora Željku Ragužu da ispitaju mogućnost da Grad bude stopostotni vlasnik Luke Dubrovnik. Danas imamo 48 posto. Imali bismo gradsko trgovačko društvo koje će imati monopol i ostvarivati pristojne prihode – iznio je još jednu ideju Vlahušić.

– Već ranije smo napisali pismo za Ljetnikovac Sorkočević, a želimo preuzeti i ACI marinu Komolac. Životno smo zainteresirani da marina bude u cijelosti gradska. Nemamo za to novac, jer kad nam država uzme 30 milijuna kuna moramo ih negdje zaraditi. Rossetti i ja smo aktivno radili i s Frankovićem i s ekipom na proširenju marine. Malo sam tužan što Dubrovčani koji su deset godina vodili i vode ACI, od bivšeg direktora do trenutne direktorice, do direktora u Komolcu i predsjednika Nadzornog odbora, nisu ništa vidljivo napravili za ACI marinu Komolac. Kad kažete da je nešto dobra ideja, ali da se ne može. To znači: ne znamo i nećemo. Ja sam ljudima u ministarstvu rekao: znam, hoću i mogu, ali ne ide preko noći – ustvrdio je Vlahušić.

– Dosad smo u projekt gruškog akvatorija i Batale uložili oko dva milijuna kuna, a milijun kuna za projektnu dokumentaciju lapadske obale, za prometnice i infrastrukturu. Pozivamo Županiju da završi svoj posao. Na žalost neuspješno s njima pokušavamo dogovoriti nastavak radova – dodao je Vlahušić.

– Mi smo i za dogodine osigurali financiranje lapadske obale. Ovo je područje pod ingerencijom Luke Dubrovnik, i sad izgleda u redu. Tu smo preko našeg trgovačkog društva voljni napraviti sve što je po GUP-u potrebno, a to je objekt od 350 kvadrata. Tu će biti klupske prostorije i za ljude koji ovdje imaju svoje barke, bit će jedan restoran i ured Lučke uprave. Imat će i dizalicu i biti odlagalište brodova. Također ćemo u cijelosti napraviti obalu pa kad se to gleda zajedno, sve skupa košta oko 25 milijuna kuna – rekao je Vlahušić.

– Pontoni koštaju oko 10 milijuna kuna i predložili smo Lučkoj upravi da građani pontone plate oko 200 kuna po metru, a ostatak da podijele grad i Županijska lučka uprava. Županiju to neće koštati ništa, a Grad će na sebe preuzeti više od 60 posto svih troškova – izjavio je Vlahušić.

Inače, Park Batala bit će otvoren krajem rujna i to pučkom festom Noć Batale.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist